Здраве

Старостта може да се отложи


Антиоксиданти пазят от 15 хронични болести

Тайната на вечната младост все още не е разгадана. От десетина години обаче се говори за група вещества, които могат да забавят стареенето.
Антиоксидантите имат доказано профилактично действие срещу 15- 16 вида заболявания и проблеми на организма, казва доц. Николай Данчев, ръководител на катедра във фармацевтичния факултет към Медицински университет- София. Освен срещу стареенето те действат като защита от инфаркт, инсулт и рак. Доказано е, че помагат при увреждане на кожата от ултравиолетовите лъчи. Предпазват от заболявания като Паркинсоновата болест. Намаляват вредните ефекти от пушенето и пиенето. Това е записано в декларация на световен конгрес по антиоксиданти в Швейцария през 1992 г.
Утвърдените антиоксиданти са: витамините А, С и Е, микроелементите селен и цинк, витаминоподобните вещества коензим Q10, цистеин, мелатонин, алфа- липоена киселина. Към тях се причисляват и растителните субстанции екстракт от кожата на червено грозде, гинкобилоба и зелен чай.
В организма има естествени оксиданти или окислители и антиоксиданти, важен е балансът между тях. При стареенето се нарушава този баланс и загиват мозъчни, нервни или кожни клетки. При всяка обменна реакция в тялото на човека се образуват антиоксиданти или свободни радикали. Така се наричат несдвоените електрони, които са много опасни за клетките. Смята се, че всички болестни процеси се дължат на влиянието на свободните радикали върху клетките, тъканите и органите.
Антиоксидантите свързват несдвоените електрони и те вече не са толкова страшни за клетките. В организма има естествени антиоксиданти, а ролята на внесените отвън е да помогнат за равновесието между вътрешните окислители и антиокислители. “Помощниците” отвън се внасят най- вече чрез балансираното хранене. На мнозина обаче се налага да ги вземат като готови субстанции.
Първият известен антиоксидант е витамин Е. Той се вгражда в клетъчната мембрана и я прави по- устойчива на свободните радикали. От десетина години в Германия и в САЩ е модерно да се пие за профилактика на сърдечно- и мозъчно- съдовите заболявания.
До 3- 4 дни преди инсулт и инфаркт в кръвта се увеличава оксидиращото вещество малондилдехид. То се натрупва във вътрешната страна на кръвоносните съдове и ги уврежда. С помощта на антиоксидантите този враг може да се обезоръжи.
Антиоксидантите са безвредни, но трябва да се пият при нужда. Не са необходими на здрави хора преди 60- 65 г. Добре е да ги вземат обаче всички със сърдечно- съдови проблеми.
Антиоксидантите се продават като лекарства или хранителни добавки. Във втория случай са само за профилактика и не лекуват. Дори тогава обаче трябва да има ясно указание на етикета за съдържанието им. У нас няма ориентир за потребителя и понякога хората се заблуждават.
Изпратено на 2/28/2002 от Анонимен. Прочетено 3424 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/29/2013
Кога е идеалното време за чаша кафе

7/11/2013
Топ 7 съвета как да пазаруваме в кризата: по-здравословни храни за по-малко пари

11/22/2012
Най-често срещаните храни, причинители на алергии

11/15/2012
Диета при висок холестерол и триглицериди

11/9/2012
Защо не качвам тегло

1. Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота? (259979)

2. Девет съвета за защита срещу рака (51480)

3. Нелекуваната хрема води до синузит (34917)

4. Разширени вени (34835)

5. За да не се кривят детските крака (32626)

Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота?

Мъртва кост на китката

Да преборим безсънието

За да не се кривят детските крака

Лечебните свойства на солта