При цироза ограничете мазнините !
Храната на болните от цироза трябва да бъде богата на витамини и белтъчини, с достатъчно въглехидрати, като максимално се ограничат мазнините.
Препоръчва се: повече кашкавал, сирене и извара.
От плодовете най-подходящи са : грозде, ягоди, череши, кайсии пъпеши.
От зеленчуците наблегнете на моркови и картофи.
Отвари: вместо вода се препоръчва болният да пие отвара от маточина, мащерка и чубрица – по 1 супена лъжица с прибавка на половин кора от портокал в 600 г. вода, вари се 10 минути. Отварата се пие подсладена с гликоза и с лимон на вкус.
Внимание!
Примерно дневно меню
На първа закуска: болният да изпива по 200 г. сок от кайсии, в който от вечерта се слага 30г. прясна хлебна мая. Кисне в захлупен съд цяла нощ, на сутринта се разбърква и се засилва с по 1 чаена лъжичка суха бирена мая, копривено брашно и шипково брашно.
На втора закуска: 1 час след първата се прави втора закуска с мляко, сирене или кашкавал. Преди обяда и вечерята за “аперитив” се изяждат по 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб.
Обяд: варено или печено ( но не пържено) месо от пиле, или младо агнешко или телешко. Заедно с това да се консумира салата от кромид лук с магданоз и черна ряпа по равни части, подправени с лимон и чист зехтин.
Вечеря: безмесна храна – кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови ястия с леко препечен хляб.