Хепатитът иска да променим храненето
При преболедувалите хепатит от изключително голямо значение е в храната им да има изобилие от витамините: А, групата Б, РР, С и К набавяни от подходящи плодове и зеленчуци.
От голяма полза са също така плодовите захари, които попълват запасите от глюкоген в чернодробната клетка, изчерпани от заболяването.
Всеки от посочените витамини е незаменим и необходим за доброто състояние на черния дроб, но ако все пак някой може де се постави в челното място на редицата, това е калият.
Калият от плодовете и зеленчуците развива противовъзпалителен и обезводнителен ефект, като измества натрия от черният дроб, с което възстановява нормалната водна обмяна. Калият заедно с плодовите киселини подпомага отвличането на разпадналите продукти на белтъчната обмяна, като увеличава количеството на урината и с това облекчава и без това нарушените функции на черният дроб при хроничен хепатит.
Липсата на мазнини в плодовете и зеленчуците също е важен аргумент в полза на тези храни при хепатит, чието хранене трябва да е лишено от мазнини, особено животинските.
Най – подходящите плодове
При хроничен хепатит най-подходящите плодове са: грозде, ягоди, праскови, череши, ябълки, круши, портокали, пъпеши, дини.
Най-подходящите зеленчуци
От зеленчуците най-полезни за хепатитно болните са: моркови, различни видове зеле, салати, магданоз, червено цвекло, домати, черна и бяла ряпа, репички, краставички.