Здраве

Пазете децата от ужилване


Едно от неудобствата на прекрасното лято и есента са жилещите насекоми.Те могат да предизвикат много неприятни емоции, особено при малките деца.
Комарите, хапещите мухи и дървениците са сравнително безобидни, обикновено предизвикват силен сърбеж и зачервяване, които преминават след 1-2 дни без последствия. Повече проблеми предизвикват осите, медоносните и земни пчели, стършелите. Ако детето е алергично към ухапване от насекоми или дори към други вещества – прах, някой храни, слънце, полени, животни, вероятността да настъпят усложнения след ужилване е много вероятна.След 20-30 минути започват да се проявяват признаците на алергия – виене на свят, изпотяване, спастична кашлица, кръвното налягане спада, появяват се обриви, отоци. Най-опасни са ужилванията близо до гърлото – по езика, небцето, устните, вътрешната страна на бузите, шията. Лигавицата става оточна и може да стигне до задушаване. Спешната медицинска помощ в тези случай е задължителна, при тежки случай е може да се стигне и до трахеотомия – прави се отвор в трахеята, за да може да диша пострадалия.
Всеки родител трябва да знае как да реагира, ако детето му пострада от жилещо насекомо. Жилото на пчелата се изважда с пинсета.То представлява последното членче от тялото на пчелата.Жилото, макар и откъснато, продължава да изпуска отрова, затова колкото по-рано се извади, толкова по-добре. Мястото се дезинфекцира със спирт и се поставя студен компрес от вода или лед за успокояване на болката и намаляване на болката.
Добър ефект се получава и ако се намаже с навлажнена сода за хляб. След това върху ухапаното място се поставя кортикоиден крем. Ако ужилването е по шията, устата, езика, веднага потърсете лекар, който ще постави инжекция с катикостероид. При алергия към отровата на осата, пчелата или стършела може да настъпи дори смърт, ако не се вземат мерки. Ако някой от семейството е алергичен, не трябва да се тръгва на разходка без противоалергични таблетки и кремове. Най-важни си остават предпазните мерки, за да не се стига до усложнения:
1.Поставете предпазни мрежи на прозорците, особено ако вкъщи има малко дете. Ако сте на село или на вила, внимателно прегледайте тавански те помещения, улиците и дворовете за гнезда на оси.
2.Не водете децата по откритите пазари. Пчелите налитат на сладки плодове , особено на гроздето, а осите – на суровото месо и рибата.
3.Не хранете децата навън. Жилещото насекомо може да попадне заедно с храната в устата на детето.
4.Опасно е да се пръскат децата с парфюми през лятото, макар че се продават много приятни детски парфюми. Малките нямат нужда от това, те и без тях си миришат хубаво. Ароматът на парфюма привличат жилещите насекоми и те стават агресивни. Гланцът за устни, с който малките госпожици обичат да се кипрят, също е опасен, тъй като той обикновено има силен аромат на плодове, любими за насекомите праскова, ягода, малина.
5.Ярките, пъстри дрехи привличат насекомите. Ако в района на разходката се срещат пчели и оси, по добре облечете детето в светли, пастелни тонове.
6.Ако детето е облазено от жилещото насекомо, не правете резки движения. Така само ще изплашите животното и ще предизвикате неговата агресия.
7.Ходенето с боси крака по тревата е много полезно за здравето, но в периода на пчелите то е неразумно. Те опрашват някои треви и детето може да ги настъпи.
8.Използвайте репеленти и фумигатори против ухапване от насекоми. Фумигаторите са много ефикасни, тъй като разпръскват във въздуха отрова, която убива насекомите и е безвредна за човека. Продават се под формата на аерозоли, пластини, спирали, които са включват в електрическата мрежа. Действието на фумигатора започва един час след включване на прибора в мрежата и продължава около 8 часа, като зависи и от обема на стаята. Обикновено не влияят зле на хората, но въпреки това не се препоръчва да се затварят прозорците при включен фумигатор, когато в стаята има малки деца. Ако сънят стане неспокоен или сутрин се събуждате с главоболие, значи сте от онези 3-4%, които не понасят тези уреди, и трябва да се откажете от тяхното удобство. Масово се използват и различни видове репеленти, които се продават свободно по аптеките без рецепта.Те отблъскват насекомите, без да ги убиват. Продават се като спрейове, лосиони, кремове, свещи, моливи. Нанасят се върху кожата и дрехите и осигуряват защита средно 2-3 часа. Най-безобидни за децата са натуралните репеленти, изготвени на базата на растителни масла от анасон, бяла ела, карамфил. Действието на репелентите зависи от различните фактори – температурата на въздуха и тялото ( колкото по-висока е тя, толкова по-бързо се изпаряват и действието им отслабва), влажността, вятъра. Репелентите действат по-кратко при децата , които са в постояно движение и той бързо се отмива с потта. Затова в тези случай трябва да се нанасят по-често. При децата репелентите трябва да се използват много внимателно, тъй като активните им вещества проникват през кожата. При най-малките могат да се нанасят върху дрехите при по-големите се нанася репелент с ниско съдържание на отблъскващото вещество – не повече от 10%. Съдържанието е обозначено върху етикета.Не се препоръчва нанасянето на репелент върху лицето.Той може лесно да попадне в очите и устата, особено при децата.
Изпратено на 6/10/2004 от Анонимен. Прочетено 11155 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/29/2013
Кога е идеалното време за чаша кафе

7/11/2013
Топ 7 съвета как да пазаруваме в кризата: по-здравословни храни за по-малко пари

11/22/2012
Най-често срещаните храни, причинители на алергии

11/15/2012
Диета при висок холестерол и триглицериди

11/9/2012
Защо не качвам тегло

1. Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота? (260133)

2. Девет съвета за защита срещу рака (51534)

3. Нелекуваната хрема води до синузит (34985)

4. Разширени вени (34875)

5. За да не се кривят детските крака (32782)

Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота?

Мъртва кост на китката

Да преборим безсънието

За да не се кривят детските крака

Лечебните свойства на солта