Вицове Триада

Млада жена при врачка:
- Преди пет години бях при теб и ти ми предсказа, че ще имам мъж и пет деца.
- Е?
- Ами наистина вече имам пет деца, сега кажи кога ще имам и мъжа?

Здраве

Целебните храни



И децата знаят, че има храни, които никак, ама никак не са полезни. Куцо, кьораво и сакато разбра, че гадният холестерол например е много, много вреден. Вредни са солта и захарта. Вредни са консервите и полуфабрикатите. И така нататък, и така нататък…
Логично е да се запитаме, останаха ли изобщо здравословни, полезни храни? Съществуват ли освен това някакви целебни храни?...
Неотдавна в най- авторитетното медицинско списание The Lancet се появиха резултатите от едно дългогодишно научно изследване. Те са недвусмислени и ясни- има абсолютно здравословни, целебни храни и те са точно 10 на брой.
В този си материал аз ще се спра най- обстойно тъкмо на тях…
За чесъна у нас се разправят легенди. “Сериозните” доктори обаче гледат пренебрежително на него. Израснах между лекари и много добре знам, че интелигентни лекари няма. Но това е друга тема…
Всички съвременни изследвания доказват недвусмислено, че чесънът без всякакво съмнение е целебна храна № 1. Неговата ежедневна консумация може чувствително да подобри нашето общото здравословно състояние и значително да удължи живота ни.
На второ място съвременните експерти по здравословно хранене поставят една “антична суровина”. Зехтинът и особено студено пресованият зехтин, е едно хранително вещество, което може преспокойно да бъде причислено към лекарствата.
Редовната употреба на зехтин също така удължава живота и ни предпазва от ред заболявания като камъни в жлъчката и бъбреците, стомашно- чревни заболявания, сърдечно- съдови проблеми.
Третата целебна храна идва също така от древността. Това е червеното вино. То съдържа вещества, които съвсем осезателно разграждат натрупания в организма вреден холестерол. Освен това виното е един естествен мултивитаминен продукт.
Доскоро се спореше за количеството червено вино, което ЕЖЕДНЕВНО трябва да приемаме, за да останем здрави. Ту беше една чаша на ден, ту- една бутилка.
Трябва да разочаровам пиячите- оказа се, че оптималното количество е точно 60 милилитра на ден!... Количество, което се побира горе- долу в една малка ракиена чашка...
Като заговорих за ракия…У нас салата се яде само тогава, когато се пие ракия. На салатата се гледа само като на мезе. Съвременните изследвания сочат обаче, че салатата от домати и краставици е също така една от целебните храни. Изобщо, салатите трябва да се превърнат в главно, в основно ястие на българите, които са един най- болните народи в света.
Една салата, подправена със зехтин, диетична калиева сол и лимонов сок, си е направо цяла природна аптека!
Но не, бай ти Ганьо предпочита “вълчата салата”, т. е. салами, луканки, пушени меса, консерви, полуфабрикати. Ето това вече са “убийствените храни”, които направо унищожават българския народ!
В бурканчето чист пчелен мед се спотайва друга природна аптека. Да де, ама инженер Ганев си обича сиропирана баклава, че и торти, пасти, саварини … Напоследък пък направо се влюби в чийзкейка, пайовете, донътите (Божe опази!)…
Бадемите също така се нареждат между целебните храни, но у нас те се ядат само с “шотландска ракия”. И на тях, за жалост, се гледа само като на мезе. Уви…
Докато салатите се използват чат- пат за мезе, плодове, кой знае защо, вече почти не се ядат. Накъдето и да погледнеш, виждаш затлъстели, тантурести българи, които нагъват мазни банички, пържени картофи, пици, кремвирши, кебапчета и ред други гадости.
Не си спомням обаче, кога за последен път видях българин, който да си похапва ябълка… При това страната ни ражда толкова много плодове. И то какви плодове!
Е да, ама стрина Гана е свикнала да курдисва туршийка, та да може бай ти Ганя да замезва и през зимата…
До неотдавна всеки нашенски лекар, без да се замисли и за миг, би ви казал, че шоколадът е вреден, защото предизвиква зъбен кариес, съдържа много захар и прочие нелепици. Оказа се, че няма нищо подобно.
Шоколадът, както и червеното вино, съдържа флавоноиди, които по един изключително ефикасен начин предпазват нашето сърце от инфаркти.
Особено пък натуралният шоколад, при който съдържанието на рафинирана бяла захар е сведено до минимум. Има швейцарски производители на шоколад, които неотдавна създадоха натурален шоколад, съдържащ 85 % какао! Такъв шоколад можете да се намерите вече и на нашия пазар.
Като страстен, дългогодишен плувец отдавна съм забелязал, че българите се боят от водата. От водата и всичко, свързано по някакъв начин с нея. Не, аз не намеквам за съмнителната хигиена на българите.
Говоря за това, че повечето от нас май ненавиждат рибата като храна, а тя е една от най- целебните храни. В Япония, където риба се яде ежедневно, хипертонията като болест изобщо не е позната. Инфарктите и инсултите, които са всъщност една последица от хипертонията, в страната на изгряващото слънце са голяма рядкост.
Но у нас, в царството на “вълчите салати”, от инфаркт и инсулт си отиват без време хиляди хора. Отрицателният ни прираст е 60 000 души годишно и само след няколко десетилетия ние, българите, ще изчезнем от лицето на Земята… Ако не се вслушаме в гласа на разума и не внесем овреме някои корекции в начина си на хранене.
Какво ни пречи например по- честичко да употребяваме целебните храни? Какво?...
Един много мъдър човек е казал следното: “Простотията е най- голямото зло, което може да те сполети…”

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ


Изпратено на 30.5.2005 г. от Апостол Апостоловapostol at all dot bg. Прочетено 6735 пъти.
Изпратено на 06.9.2005 г. от Милко Георгиев.
Виното, чесънът и дори зехтинът не са храни, а хранителни добавки и напитки. Никой не живее ядейки чесън и зехтин. Статията е по-скоро популизъм. Холестеролът е супер ценно вещество за функционирането на организма. Холестеролът в храната и този в кръвта не са пряко свързани. Но какво да кажем повече срещу съветващите да се яде шоколад :) Много по-сериозен проблем са преработените храни, а не луканката, която е чудесна храна както и всеки сурово сушен колбас без примеси. 99% от шоколадите съдържат хидрогенирани мазнини. Това е доста важно, а не цитати относно простотията.
Изпратено на 21.7.2005 г. от Plamen Jelev.
http://www.visionbalkan.com/article.php?cid=12 Neka xranata bude na6eto lekarsto i lekarstvoto na6ata xrana .
Изпратено на 14.6.2005 г. от elena georgieva.
mnogo polezni suveti , razbira se , po otnoshenie na hranata.no samo hranata li e prichinata horata v BG da umirat taka mnogo i taka rano?!bili sme zatlusteli?ami che , koito iska da otide v chujbina i da vidi naistina pulni i zatlusteli hora



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2014 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



29.8.2013 г.
Кога е идеалното време за чаша кафе

11.7.2013 г.
Топ 7 съвета как да пазаруваме в кризата: по-здравословни храни за по-малко пари

22.11.2012 г.
Най-често срещаните храни, причинители на алергии

15.11.2012 г.
Диета при висок холестерол и триглицериди

09.11.2012 г.
Защо не качвам тегло

1. Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота? (205487)

2. Девет съвета за защита срещу рака (47049)

3. Разширени вени (30987)

4. Нелекуваната хрема води до синузит (28564)

5. Бабини илачи (23959)

Да преборим безсънието

За да не се кривят детските крака

Лечебните свойства на солта

Мъртва кост на китката

Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота?