Внимателно с витамин Е
Внимателно с витамин Е
Експеритте от университета “Джон Хопкинс” в САЩ анализирали резултатите от 19 изследвания за действието на витамин Е (токоферол), проведени от 1993 г, насам сред общо 136 хиляди души. Те установили, че възрастните хора, които приемат дори само половината от препоръчваната максимална доза от този витамин, сериозно рускуват живота си. Затова авторите на изследването са предложили на среща на Американската асоциация на кардеолозите да се преразгледат нормите за токоферола.Особено опасна е предозировката на витамин Е за страдащите от сърдечно-съдови заболявания, предупреждават учените.
Най-добре е токоферолът да се приема в естествен вид – с храната. Богати на него са растителните масла (особено олиото) , ядките, зърнените и бобвите кълнове, зелените листни зеленчуци (салата, спанак, зеле, магданоз, грах, домати). Известни количества има и в яйцата, кравето масло, месото, говеждия черен дроб.