Здраве

Изненадите на щитовидната жлеза

Тя е най-уязвима при стрес, инфекции, често е виновна за бърза умора, сприхавост, слаба памет и депресия.

Щитовидната жлеза дирижира образуването на хормони, които осигуряват жизнената дейност на всички органи и системи в тялото ни, казва лондонският ендокринолог д-р Алън Бейтс.
Нормалната й работа е особено важна за жените, на които през живота им се налага да преживеят хормонални промени в пубертета, при бременност и раждане, в периода на менопауза.
При пубертет и андропауза се завишава рискът от нарушения във функциите и при мъжете.
Тогава щитовидната жлеза е най-уязвима и чувствителна към вредното въздействие на - стрес, инфекции, намален имунитет, дефицит на йод. При общо неразположение - слабост, изморяване, намалена работоспособност, влошаване на паметта е добре да се обърнете към ендокринолог.

Ако сте започнали и бързо да пълнеете, подувате се, кожата ви става суха, а ноктите и косите - безжизнени и чупливи, се предполага наличие на хипотиреоидизъм - понижена функция на щитовидната жлеза.
Ако ставате по-раздразнителни и избухливи, отслабвате, постоянно се потите, имате сърцебиене, повишава се температурата на тялото ви, това са признаци на хипертиреоидизъм - повишена функция на щитовидната жлеза.
Не трябва да оставяте без внимание и леките подутини в областта на шията.
Те говорят за увеличение на жлезата, тоест за възлеста гуша.
Веднага се консултирайте с ендокринолог и не се надявайте, че всичко ще премине от само себе си. Знайте, че дори сериозните нарушения често са скрити.
Започнатото в началните стадии на болестта лечение позволява да се избегнат много нежелателни усложнения. Техният спектър е доста широк - от излишно тегло и бързо стареене до нарушаване на месечния цикъл при жените и безплодие.
Особено опасен е скритият хипотиреоидизъм за бременни. Той може да доведе до спонтанен аборт или до нарушения в централната нервна система и задържане на умственото развитие на детето в бъдеще. Ранната диагностика е важна и за изясняване на възпалителните заболявания - тиреоидите.
Много опасен е хроничният автоимунен тиреоидит. Той се появява и дълго време протича без симптоми, а води до понижени функции на щитовидната жлеза.
За да се постави диагноза, се правят изследвания с ултразвук и хормонални анализи на кръвта. Високочувствителни методи за определяне на хормоните позволяват да се установят и най-незначителните изменения и навреме да се открият скритите нарушения във функцията на жлезата.
Хората са склонни да недооценяват ролята й, предупреждава д-р Бейтс.
Дамите например не са свикнали да обръщат внимание на "дреболии" като нарушения на месечния цикъл, безсъние, повишена умора.
Няма остра болка - добре. Все още е прекалено силно и предубеждението за лечение с хормони. Хормоните на щитовидната жлеза, които се предписват при хипотиреоидизъм, нямат странично действие и нормализират дейността на всички останали органи, твърди ендокринологът.

И накрая да повторим причините, за да отидете при ендокринолог:
- Повишена умора или раздразнителност.
- Чести депресии.
- Рязко увеличаване или намаляване на теглото.
- Нарушаване на месечния цикъл, подмятане, безплодие.
- Появата на малки подутини по шията в областта на щитовидната железа.
Изпратено на 8/3/2005 от Анонимен. Прочетено 17883 пъти.
Изпратено на 2/10/2008 от zdravka.
Благодаря эа информацията която предоставяте и искам да энам опасни ли са възлите в гушата и какво може да се очаква от тях
Изпратено на 4/18/2007 от Силвия Тихомирова.
Прочетох в в-к "Доктор" за импулсно терапия на щитовидната жлеза-метода се прилага от д-р Красимир Атанасов. Но няма публикувани подробности за този лекар- къде и в коя клиника работи. Ако някой има информация, моля да я изпрати. Благодаря Ви!
Изпратено на 11/10/2006 от Донка.
Благодаря за информацията.По възможност малко повече за: Подостър субакутен тиреоидит на Декервен. Може ли да се лекува само с обезболяващи - аналгетици ?
Изпратено на 8/11/2005 от Гергана.
Смятам, че много добре сте описали всички признаци за заболяване на щитовидната жлеза.Аз самата имам проблем-хипотиреодизъм.Така, че моят съвет е, всеки който има дори и един от тези признаци да си обърне внимание на време.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/29/2013
Кога е идеалното време за чаша кафе

7/11/2013
Топ 7 съвета как да пазаруваме в кризата: по-здравословни храни за по-малко пари

11/22/2012
Най-често срещаните храни, причинители на алергии

11/15/2012
Диета при висок холестерол и триглицериди

11/9/2012
Защо не качвам тегло

1. Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота? (259979)

2. Девет съвета за защита срещу рака (51480)

3. Нелекуваната хрема води до синузит (34917)

4. Разширени вени (34835)

5. За да не се кривят детските крака (32626)

Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота?

Мъртва кост на китката

Да преборим безсънието

За да не се кривят детските крака

Лечебните свойства на солта