По-малко калории, по-малък риск от диабет
Над 120 милиона души по света страдат от захарна болест. 80% от тях са с диабет тип 2. В Европа заболелите стават все повече. В нашата страна техният брой е над 400 000.
- Самата захар ли е в основата на болестта?
Не, захарта не е причина за директно заболяване от диабет. Но който поглъща всекидневно твърде много калории, той увеличава риска от диабет значително. Специално за мазнините правилото гласи: ограничавайте ги и вместо животински употребявайте качествени растителни мазнини.
- Какво става в организма ни при диабет?
Мастните клетки в него не реагират както трябва на инсулина. С помощта на този хормон захарта, която приемаме с храната, се разгражда и се поема от клетките и така се превръща в източник на енергия. В началото задстомашната жлеза (панкреасът) се опитва да уравновеси намалялото действие на инсулина, като произвежда все повече и повече от този хормон. Но в крайна сметка панкреасът се изтощава толкова много, че не може да достави достатъчно инсулин. Резултатът от това е, че в кръвта остава твърде много захар.
- Как се поражда диабет тип 1?
При този тип диабет се касае за вродено заболяване на имунната система. Антителата в организма пречат на панкреаса да произвежда инсулин. При диабет тип 1 от самото начало в организма има абсолютна недостатъчност на инсулин. Заболяването може да се активира и съвсем неочаквано вече в по-зряла възраст. Заболелите от диабет тип 1 се нуждаят до края на живота си от инсулин, който трябва ежедневно да си поставят с инжекция.
- Какво представлява диабет тип 2?
Той се среща при хора над 40 години и обикновено го наричат неинсулинозависим, защото инжектирането на инсулин не е задължително за всички болни. При диабет тип 2 панкреасът произвежда инсулин, но не в нормални граници. Кръвната захар не може да влезе в клетките и остава трайно повишена.
- Какви са предупреждаващите симптоми?
Силна жажда, отпадналост, често уриниране, рани, които не зарастват, и внезапно остро чувство на глад - това са симптомите на диабета, но те може да бъдат и доста незабележими в началото. Особено сигурно предупреждение е обаче, когато заболелите напълнеят много и обиколката на талията при жените стане над 88 см, а при мъжете над 102 см. Тази натрупана вътрешна тлъстина намалява действието на инсулина и води до диабет.
- Защо диабетът е толкова опасен?
Високите стойности на захар в кръвта застрашават кръвоносните съдове. Рискът от получаване на инсулт при диабетиците е три пъти по-висок, а за инфаркт е пет пъти по-висок, отколкото при здравите хора. При това заболяване може да се наруши зрението и да се увредят бъбреците.
- Как се поставя диагноза? Прави се изследване на кръвта, за да се провери съдържанието на захарта в нея. Нормалните стойности на кръвната захар са:
На гладно: между 4-7 ммол/л
2 часа след хранене: между 5-8 ммол/л
Преди лягане: не по-ниска от 6 ммол/л
Последните научни изследвания обаче сигнализират, че диабетът може да се развива и при по-ниски от посочените стойности.
- Какво е лечението?
В началния стадий на диабет все още е достатъчно да се промени начинът на хранене и да се засили движението. Ако това не помогне и стойностите на кръвната захар не спаднат, лекуващият лекар трябва да предпише лекарства, които намаляват захарта, или инсулин. Най-новото е, че вече е създаден и инсулин на прах, който може да се инхалира, а не само традиционният на инжекции. В средата на тази година се очаква да бъде започнато производството и на новооткритата алтернатива на инсулина - лекарствения продукт ексенатид. Той наподобява действието на естествения хормон инкретин, който се произвежда в червата и регулира разпространението на инсулина из целия организъм.
Източник: rozali.com