Сок от краставица помага на болните стави
Зеленчуковите сокове освен че зареждат организма с витамини и ценни минерали, имат и лечебни свойства.
Сок от зеле може да пият болните от гастрит с понижена киселинност на стомаха. Той е подходящ и при заболявания на черния дроб и на жлъчката. Сокът от бяло зеле укрепва кръвоносните съдове и стимулира обновяването на клетките в слузестата обвивка на стомаха. Така нормализира обмена на мазнини и помага за затваряне на язвите, пише вестник "Монитор".
Изцедените моркови засилват остротата на зрението. Сокът укрепва организма след изтощително боледуване, стимулира при тежка физическа и умствена работа. Препоръчва се на малокръвни, онко и туберкулозно болни, защото укрепва имунната им система и отваря апетит.
Най-рядко може би се сещаме за краставицата, която също можем да направим на сок. Той нормализира кръвното налягане и сърдечносъдовата дейност, полезен е за косата , ноктите и зъбите. Пие се в комбинация с моркови при ревматични оплаквания. Комбинацията помага при атеросклероза и подобрява паметта.
Наричат цвеклото "женския елексир". Сокът е полезен е при болести на сърцето, молокръвие и заболявания на стомаха. Той чисти отровите от тялото и сваля кръвното налягане. Ценен помощник е на организма, защото му набавя витамини и минерали. Той обаче трябва да се "дозира" внимателно. Започва се с една супена лъжица и количеството постепенно се увеличава. Най-добре е сокът да се комбинира с моркови и други зеленчуци.
Традиционно препоръчваният сок при диети е доматеният. Той съдържа малко калории, но много витамини и ценни микроелементи. Богат е също така на витамин А и С - мощни антиоксиданти, които забавят стареенето на клетките и укрепват имунната система.
Източник: yellow.bg