Енергията от храната. Разделно хранене.
Установено е, че човек получава с храната само част от необходимата му енергия. Останалата част приема чрез въздуха и водата. За трансформиране на необходимите хранителни вещества, особено при прехранване с 1 ½ пъти повече, отколкото е необходимо, организмът изразходва 70-80% от собствена си енергия. Основанието за разделното хранене е това, че всеки вид храна - белтъчна, въглехидратна или мастна – изисква различни ензими. Консумирането на трите вида храни нарушава усвояването на храната поради смесването на ензимите.
Едновременно се ядат, според американския учен П. Айрола, възможно по-малко храни. Не се употребяват сурови плодове и зеленчуци в едно хранене. При консумация на богати с белтъци храни най-напред се употребяват белтъчините. Според д-р А. Веерланд суровите зеленчуци се съчетават добре с кисело мляко. Прясното мляко не трябва да се консумира по време на хранене, а отделно през деня. Суровите плодове не трябва да се ядат след ядене, а отделно – между две хранения. В едно ядене не трябва да се приемат заедно въглехидратите и белтъците, особено сготвени храни, съдържащи сяра (грах, зеле, карфиол, леща, ряпа), тъй като тя образува много газаве при взаимодействието си с въглехидратите. Добре е в едно ядене да се консумира един вид въглехидратна храна . Ако се яде ориз, не трябва да се ядат и картофи, хляб или сладкиши.
Източник: polezno.info