Здраве

Червено цвекло – бомба с витамини

Пренесено е от Средиземноморието. За храна се използват кореноплодите и листата. Червеното цвекло може да бъде намерено на пазара целогодишно. То е не само много полезно и диетично (100 г съдържат само 44 калории), но е и изключително вкусно, когато е пикантно приготвено. Кореноплодите му съдържат средно 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли (калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод), малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12. Благодарение на наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий ускорява процесите на обмяна на веществата в организма. Червеният му цвят се дължи на багрилните вещества, от групата на антоцианите. Заради хлорофила, който съдържа, е неотменна съставка в менюто на страдащите от анемия. Парадоксален е фактът, че въпреки наличието на захари червеното цвекло е полезно за консумация дори от диабетици. То подпомага асимилирането на хранителните вещества и ускорява изхвърлянето на токсините. - В народната медицина с червено цвекло лекуват и болни от левкемия. - Изцеденият сок (от 100 до 300мл на ден) подобрява общото състояние на организма. - - Особено полезен през зимните месеци е коктейлът от сок от червено цвекло, ябълки и изцедени лимони, истински букет от витамини. Той е подходящо защитно средство против тумор, рак, левкемия, жлъчка, грип и както вече споменахме - прочиства кръвта и забавя процеса на стареене. - Установено е, че там, където населението консумира големи количества червено цвекло, раковите заболявания са много по-малко. - Съдържащата се в цвеклото целулоза, ябълчена, лимонена и други киселини усилват перисталтиката, съдействат за разграждането и усвояването на белтъците, повишават жизнената дейност на черния дроб. Затова при хроничен запек, смущения в храносмилането и при чернодробни заболявания се препоръчва изяждането на гладно по 100-150 г варено цвекло. - Сокът от цвекло, особено смесен с равни части сок от моркови и ряпа, помага при анемии, подобрява обмяната на веществата и укрепва организма. - Ако се смеси с мед, сокът от цвекло се прилага при високо кръвно налягане и като успокояващо средство. - Сравнително високото му съдържание на йод и магнезий го прави подходяща храна за възрастни и болни от атеросклероза. - Лапи от стрито цвекло помагат при рани и отоци. - Най-удивително е действието му при ракови заболявания. Има случаи при рак на кожата, при които налагането с компреси от сок от цвекло по няколко пъти на ден е довело до пълно изчезване на злокачествените образувания. Източник: rozali.com
Изпратено на 11/16/2007 от Анонимен. Прочетено 3603 пъти.
Изпратено на 11/18/2007 от Marto.
Уникално е ;P {} 10х



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/29/2013
Кога е идеалното време за чаша кафе

7/11/2013
Топ 7 съвета как да пазаруваме в кризата: по-здравословни храни за по-малко пари

11/22/2012
Най-често срещаните храни, причинители на алергии

11/15/2012
Диета при висок холестерол и триглицериди

11/9/2012
Защо не качвам тегло

1. Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота? (262651)

2. Девет съвета за защита срещу рака (52760)

3. Нелекуваната хрема води до синузит (36221)

4. Разширени вени (35954)

5. За да не се кривят детските крака (34647)

Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота?

Мъртва кост на китката

Да преборим безсънието

За да не се кривят детските крака

Лечебните свойства на солта