Здраве

Есенни плодове и зеленчуци подготвят организма за зимата

Преходът от лятото към есента не винаги е приятен. Тогава прибираме летните дрехи и изваждаме пуловерите, подготвяме се за студеното време, грипния сезон и алергиите. Разнообразните есенни плодове и зеленчуци, които освен че са много вкусни, са и изключително полезни за здравето по време на смяната на сезоните. За да се чувствате добре през есента и да подготвите организма си за зимата, е добре да наблегнете на някои здравословни продукти от природата: 

Ябълки
Една ябълка съдържа 80 калории. Този плод доставя на организма витамин С и много полезни фибри. Както разтворимите, така и неразтворимите фибри на ябълките помагат за правилното храносмилане и за поддържане на нормалните стойности на холестерола. Тъй като има много различни сортове ябълки - сладки, кисели, тръпчиви, няма да ви омръзне и винаги ще ви е вкусно да ядете по една на ден. 

Цвекло
Цвеклото съдържа малко калории, натурална захар и изобилства от витамин В. В него има много фолиати и една разновидност на витамин В, която е жизнено важна за правилния растеж на клетките, особено по време на бременност. Цвеклото съдържа и още два витамина от В група: бетацианин /betacyanin/ - пигмент, който е мощен антиоксидант, и бетаин / betaine / - вещество, което предпазва сърцето. Цвеклото също така е богат източник на фибри. 

Чушки
До края на октомври има голямо изобилие от различни сортове чушки. Когато в тях липсва веществото капсаицин, на което се дължи лютият вкус, чушките придават много приятен сладък привкус на храната. А само една купичка нарязани чушки доставя почти 300% от необходимата дневна доза витамин C. Освен това в тях има много антиоксиданти. Чушките може да се прибавят към салати, да се готвят с крехко месо или да се задушават заедно с други зеленчуци. 

Брюкселско зеле
Заедно със зелето, спанака и броколите тези мини зелки принадлежат към кръстовидните зеленчуци. Въпреки че брюкселското зеле не попада в топ листата на зеленчуците, то има много ценни хранителни качества. Една купичка нарязано на четвъртинки брюкселско зеле съдържа четвърт от необходимата дневна доза фолиати, 15% от нужните фибри и калий, 10% от желязото и омега-3 мазнините и забележителните 161% от дневната доза витамин С. 

Червени боровинки
Ярко червени и стипчиви, червените боровинки зреят през есента и са изключително полезни за здравето. Те са богати на витамин С и фибри и са известни като лек срещу бактериите, които причиняват инфекции на пикочните пътища. Добавяйте ги към фруктови и други салати, към овесените каши, към сладкишите. 

Смокини
Смокините са нискокалорични и много полезни. Те съдържат много калий, който е необходим за здравето на сърцето, бъбреците и функцията на мускулите, и калций, който заздравява костите. 200 грама пресни смокини доставят 30% от препоръчителната дневна доза фибри. Както всички плодове и смокините са богат източник на антиоксиданти. Установено е, че екстракт от смокинови листа подобрява състоянието на диабетиците. 

Круши
Този фин и сладък плод доставя на организма също толкова витамин С и фибри, колкото и ябълките. Освен това крушите съдържат и антиоксидантния минерал мед. Заради тяхната сочност и масленост те са идеална добавка към салати и зърнени каши. 

Тиква
Наситеният цвят на тиквата подсказва, че тя съдържа много полезни хранителни вещества. Витамин А под формата на бетакаротин изобилства в тиквите. Бетакаротинът е полезен за доброто зрение, засилва имунната система и предпазва организма от свободните радикали, които предизвикват проблеми с кръвоносните съдове и рак. Тиквата съдържа много калий, който регулира работата на бъбреците, сърцето, мускулите и нервите. Тя има много фибри, които понижават холестерола, нормализират дейността на стомашния тракт и нивото на кръвната захар. 

Пащърнак
Пащърнакът не е много популярен зеленчук. Той изглежда като безцветен морков, но съдържа много повече полезния за сърцето калий и фолиати от морковите. Фолиатите са необходими за растежа на здрави клетки - тяхната липса се свързва с вродените дефекти и рака. Пащернакът съдържа наполовина по-малко протеини и витамин С от картофите, но за сметка на това е много богат на фибри. 

Сладки картофи 
Този сорт картофи съдържа повече желязо и е добър източник на витамини А и В6 (полезен за сърцето). 

Източник: Health.bg

Изпратено на 9/13/2011 от Анонимен. Прочетено 2388 пъти.



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/29/2013
Кога е идеалното време за чаша кафе

7/11/2013
Топ 7 съвета как да пазаруваме в кризата: по-здравословни храни за по-малко пари

11/22/2012
Най-често срещаните храни, причинители на алергии

11/15/2012
Диета при висок холестерол и триглицериди

11/9/2012
Защо не качвам тегло

1. Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота? (262645)

2. Девет съвета за защита срещу рака (52754)

3. Нелекуваната хрема води до синузит (36218)

4. Разширени вени (35950)

5. За да не се кривят детските крака (34642)

Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота?

Мъртва кост на китката

Да преборим безсънието

За да не се кривят детските крака

Лечебните свойства на солта