По-стройни за 4 седмици
Строгата диета под 1200 калории на ден води до бързо отслабване, но има вероятност след това килограмите да се върнат. Експресните диети са най-големите врагове на кожата, която бързо губи еластичността си, а и не са никак здравословни.
Затова диетолозите съветват да сваляме килограмите постепенно, като дадем на организма възможност да се пренастрои на новия режим на хранене. Това няма да позволи килограмите да се върнат, кожата ще запази свежестта си. Ето диета, която за 4 седмици ще ви помогне да свалите около 4 килограма без особени усилия и вреда за здравето.
Правила на диетата
Разпределете правилно през деня постъпващата в организма енергия с храната. Идеалният вариант е, както знаем, пет хранения на малки порции. Така в организма не се натрупва излишък от мазнини, няма дефицит на глюкоза, което често е причина за внезапния пристъп на глад.
И това е познато – яжте бавно. Това бързо води до ситост.
Намалете солта и увеличете водата – поне 2 литра на ден. Това облекчава работата на бъбреците, избягва се натрупването на излишна течност, съответно до появата на отоци.
Приготвяйте ястия, които изискват минимална термична обработка. Ако продължително се обработват, се разрушават антиоксидантите, които са много важни при отслабването.
По-стройни за 4 седмици - примерно меню
Закуска: 1 чаша обезмаслено мляко, 50 г нискомаслен кашкавал, или 50 г варена шунка или 1 филийка ръжен хляб със сладко
Втора закуска: 1 чаша кисело мляко
Обяд: 150 г картофи или 120 г ориз, или 1 филийка пълнозърнест хляб, 120 г бобови храни, 150 г риба или 120 г постно месо, или 2 яйца, 100 г задушени зеленчуци или салата от пресни зеленчуци, 100 г плодове по избор
Следобедна закуска: млечен коктейл с пресни плодове
Вечеря: 100 г зеленчуци, 120 г месо или риба, или 2 яйца, 1 филийка ръжен хляб, 1 чаша обезмаслено кисело мляко, 1 плод
Бяло месо и риба може да се включат в менюто всеки ден, червено месо – не повече от 2 пъти седмично. Оризът, картофите и бобовите храни е най-добре да се ядат през деня, а не вечер. Млечните продукти са важни, защото засищат. Много е важно храната да бъде разнообразна, тъй като един продукт не може да задоволи напълно потребностите на организма от витамини и хранителни вещества.
Източник: rozali.com