По малко месо не вреди на сърцето
Ако ядете умерено, нетлъстото червено месо намалява холестерола в кръвта, а не го качва, както се твърди сега, каза по Ен Би Си д-р Майкъл Дейвидсън.
“Ако порциите са с по 150-170 г. постно месо, рискът за сърцето пада, защото се понижават равнищата на холестерола в кръвта”
Лекарят предписал на 191 души с леко завишени равнища на холестерола 5-7 дни в седмицата да хапват по 170 г. телешко или свинско без тлъстини. На друга група препоръчал същия режим, но с бяло месо от птици и риба. След месец лошият холестерол и в двете групи паднал с 1-3%. А добрият бил с 2% по-висок. Комбинирана диета води до 10% намалени на риска за сърцето, смята д.р Дейвидсън.
Печете на скара или във фурна, задушавайте, така ще намалите с 50% опасните мазнини, съветва докторът.