Хрян и кимион са билки за стомаха
Хрянът се нарежда по калоричност на второ място след граха. Растението служи за подправка. Но в народната медицина се използва и за възбуждане на апетит. Подобрява апетита, помага на дейносттта на червата. Билкари го препоръчват при магарешка кашлица и задух. Настърган хрян се разбърква с пчелен мед. Една чаена лъжица от сместта се приема преди ядене.
Кимионът съдържа етеричното масло куминал. То придава характерния парлив вкус на тази подправка. Кимион се пие при колики и запек. В българската народна медицина билката се прилага като средство за възбуждане на апетита. Разтвор в слънчогледово олио в съотношение 2:100 служи за разтриване при гръдни и кожни заболявания.
Младите листа на калоферчето се използват за подправка на супи и ястия от агнешко и овче месо. Листата имат силен, подобен на орех аромат. Чай от калоферче се използва при хемороиди, болки в стомаха и червата.