Пушачите да избягват месо, мляко и яйца!
Всеки пушач съкращава живота си с 10 до 15 години. Цигарите са причина за 1/3 от инфарктите и инсултите.
Особено вреди пасивното пушене – хората, които не пушат, но гълтат никотина от околните пушачи. Те се оплакват най-често от главоболие и астматична кашлица.
Пушачите все пак могат да компенсират с правилно хранене известна част от ценните вещества, които тютюнът разгражда.
Пушенето повишава холестерина и мазнините в кръвта. Затова препоръчително е да не се поемат наситени мазнини от животински произход – месо, мляко, яйца.
Тютюнът “краде” много витамин С от организма. Кутия цигари отнема около 300 мг. Заради системния недостиг на витамина пушачите страдат от кървене на венците, а кожата им се състарява по-бързо. Пушенето понижава още нивата на бетакаротина, витамините D и В12, фолиевата киселина. В медицината се смята, че недостигът на витамин В12 и фолиева киселина е сред причините за рака на белите дробове.
Цигарите са и сериозен оксидант. Пушенето води до загуба на минерали от костите, а това причинява остеопороза, особено при жените.
Дневни дози витамини и минерали за пушачи
· Витамин С – от 0,5 до 2 г.
· Витамин Е – от 200 до 400 мг.
· Бетакаротин – 15 мг.
· Коензим Q10 – 30 до 100 мг.
· Селен – 50 до 100 мг.
· Цинк – 15 мг.
· Манган – 5 до 7,5 мг.
· Витамин В6 – 25 до 50 мг.
· Фолиева киселина – 0,4 до 0,8 мг.
· Калций – 600 до 800 мг.
Какво още...