Здраве

Солта в яденето не е солта на живота



Проф. д-р Чудомир Начев ( завеждащ кардиологична клиника в Медицинска академия и ръководител на Националната програма за борба със сърдечно-съдовите заболявания) е категоричен, че рисковите фактори за сърдечно-съдовите заболявания са свързани със стила на живот

България води една тъжна статистика – тя е на 1 място по инсулт и в първата десетка по инфаркт на миокарда в света. 67 на сто от смъртността у нас се дължи на сърдечно-съдови заболявания ( ССЗ). Според съвременното научно схващане ССЗ имат много дълъг латентен период. Те започват още от детска възраст и с годините се задълбочават. А рисковите фактори са свързани със стила на живот – смята проф. Начев. В САЩ например всички големи печатни медии са задължени да отделят по 1 кв. дм. площ във всеки брой за безплатна информация за рисковите сърдечни фактори. Защото там отдавна са проумели, че профилактиката спестява средства и гарантира дълголетието на нацията. Проф. д-р Чудомир Начев открои следните най-важни рискови фактори.
· Консумация на сол над рационалното количество, което е по 6 грама на 24 часа. Мнозина посягат към солта още преди да са опитали яденето. Важно е да се знае, че организмът привиква към солта, но и отвиква от нея, ако постепенно намаляваме нейното количество в храната си. Има един малък народ – яномамо, населяващ Южна Венецуела, който не познава исхемичната болест, хипертонията или инсулта. Учените открили, че яномамо не познават също и солта... Ние сме започнали с грешния ход и сме го превърнали в традиция – твърди проф. Начев. Ако не бе станало така, може би в България нямаше да има 1,6 млн. хипертоници...
· Наднорменото тегло.
Българинът проявява безразличие и немара към своята фигура, която не е само естетическа категория. Защото наднорменото тегло е пропорционално на риска от инсулт. В цивилизованите страни липсата на пиетет към идеалната фигура се възприема като поведение на невъзпитан и безотговорен човек. А над 30 на сто от нашите сънародници са с наднормено тегло. Посягането към храната е вик за помощ, особено по време на стресови ситуации. Не е без значение, че на Запад хроничния стрес е едва на 17-то място сред рисковите фактори, докато в България през последните години той се изкачи на 3-то място.
Какво да се прави? Проф. Чудомир Начев е убеден, че рисковите фактори са свързани със стила на живот. Всеки от нас може поне сега, през летните месеци, да намали солта в храната, да хапва повече плодове и зеленчуци и да включи в седмичното си меню два пъти консумация на риба. Рибеното месо задържа патологичните изменения в сърдечните съдове. А отвикването от солта не бива да става внезапно, а постепенно, гальовно, меко, но настойчиво. Добре е да заменим готварската сол с калиева, която намалява случаите с артериална хипертония. През летния период е необходимо да увеличим физическите натоварвания – да спортуваме повече, да се разхождаме, да плуваме. Добре е именно през този сезон да си създадем навици, които да останат трайни през цялата година, а и занапред.

Изпратено на 7/26/2000 от Plamen Stoev. Прочетено 2086 пъти.



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/29/2013
Кога е идеалното време за чаша кафе

7/11/2013
Топ 7 съвета как да пазаруваме в кризата: по-здравословни храни за по-малко пари

11/22/2012
Най-често срещаните храни, причинители на алергии

11/15/2012
Диета при висок холестерол и триглицериди

11/9/2012
Защо не качвам тегло

1. Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота? (262297)

2. Девет съвета за защита срещу рака (52569)

3. Нелекуваната хрема води до синузит (35996)

4. Разширени вени (35770)

5. За да не се кривят детските крака (34431)

Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота?

Мъртва кост на китката

Да преборим безсънието

За да не се кривят детските крака

Лечебните свойства на солта