Бактерия-злосторник причинявала язвата
Пълна глупост е широко разпространеното схващане, че язвата се причинява от повишено съдържание на киселини в стомаха – твърдят лекари от Медицинския колеж в Милуоки, САЩ. Според тях виновник за тежкото заболяване е микроорганизмът хеликобактер пилори. Той разранявал стомашната лигавица и предизвиквал язва. Медиците препоръчват тя да се лекува с... антибиотици. Те помагали, но не е изключена възможността в даден момент болестта да възкръсне.
Неразгадан е механизмът, който “нашественикът” използва, за да се загнезди трайно в стомашната лигавица. Предполага се, че си служи с два “троянски коня” – антиген, определящ характера на кръвната група, и гликопротеин, обитаващ мембраната на клетките в лигавицата на стомаха. Изследователите умуват и над въпроса къде точно се приютява бактерията-злосторник. Ако “бивакът” и бъде открит, “вратата”, през която влиза, ще хлопне под носа и.
Докато чакат нови разкрития около житието-битието на микроскопичния агресор, язваджиите могат да облекчат състоянието си, като прилагат изпитани домашни рецепти.
Ето някой от тях:
· Изсушен цвят от билката жълт кантарион (стрит и пресят) се поставя в стъклена бутилка. Залива се със зехтин така, че мазното покритие да е с дебелина два пръста. Престоява 40 дни на сянка, от време на време се разклаща и накрая се прецежда. Извлекът се взема 3 пъти дневно на гладно.
· Стипца (колкото царевично зърно) се разтваря в чаена чаша със студена вода. Изпива се на един път на глътки. Следващия ден се приготвя същата доза, която се изпива на 3 равни части.
· Пет смокинови листа се слагат в един литър студена вода и се варят, докато тя остане наполовина. Отварата се прецежда и се изпива на 3 пъти.
Три супени лъжици от билката пача трева се сваряват в половин литър вода. Отварата се пие като чай. Ако не разполагате с пача трева, използвайте жълт кантарион.