Кои храни трябва да присъстват в менюто три пъти седмично
За по-добра паметНякои храни са по”умни” от другите, засилват паметта и ни правят по-бодри и съобразителни. Такива са:
Рибата – особено сардина, скумрия, риба тон. Трябва да присъстват поне три пъти седмично в менюто.
Зеленчуците – особено моркови, броколи, лапад. Те изобилстват на антиоксиданти и защитават мозъка от вредното въздействие на свободни радикали. Трябва да присъстват поне два пъти седмично в менюто.
Житните растения – стабилизират нивото на кръвната захар, като осигуряват на мозъка постоянно необходимото му количество енергия. Препоръчително е да “посещават” чинията поне два-три пъти седмично.
Витамините – намаляват процеса на стареене на мозъчните клетки. Проверете дали набавяте необходимите количества витамин С, А, Е, В (1, 2, 12) като дневна доза в храната си.
За повече енергияНай-важното е закуската ни да съдържа мазнини, белтъчини и въглехидрати. Затова сутрин хапвайте сухар от пълнозърнест хляб, малко масло, айрян и някакъв пресен плод.
Обядът не трябва да е тежък. По-голямата част от дневната дажба въглехидрати оставяйте за вечерните часове. Добър избор за обяд може да бъде салата от пиле с ръжен хляб или зеленчукова супа, филийка хляб с малко пълномаслено сирене и пресен плод.
Ако непрекъснато ви се яде нещо сладко, забравете за шоколада и изберете сушени кайсии и смокини. След това хапнете две-три хапки нещо богато на белтъчини (пилешко месо или пълномаслено сирене). Това ще притъпи желанието ви за сладкиши поне за няколко часа.
За нервитеОпределен вид храна кара мозъка ни да произвежда серотонин – вещество, което действа успокоително. Такива свойства притежават сиренето, тестените изделия, бананите и шоколадът.