За Всеки по Нещо

Хранене според етикета I


Месо (Как да го поглъщаме по правилния начин?)
Месото трябва да се реже с най-големия нож, подреден на масата (той е за месните блюда), на малки парченца като започнете от края, който се намира от към вашата страна. А висшата форма на умението е да дъвчете почти незабелязано, като продължавате да общувате непринудено с гостите на масата.

Птици (Как да си остане вътре в чинията, а не да “изхвърчи” върху покривката?)
Птиците също се ядат с нож и вилица, само че се режат много внимателно, за да не би парченцето да се изплъзне от чинията и да падне някъде. В приличните заведения, когато ви поднасят пилешко месо или риба, пред вас поставят чинийка за костите. Ако няма такава, помолете келнера да ви донесе, като така не само ще проявите добрите си маниери, но и ще му покажете колко е несъобразителен. Етикетът допуска, когато се храните в домашни условия, да хванете големите парчета месо с края на пръстите на едната ръка, за предпочитане лявата, и така да си хапвате. Но на вечеря в ресторант, това е неприемливо. Случайно попадналата в устата ви малка костичка, трябва внимателно да изплюете, но не в чинията, а върху вилицата и след това да я сложите в края на чинията или тази, определена за целта.

Риба (Как да избегнем пристъпите на алергия?)
Ако видите на масата някакви странни прибори, приличащи на украшения, да знаете, че ще донесат риба. Яденето на риба е особено изкуство и ако го владеете, вашите трапезници ще разберат, че сте изискани и осведомени. Отрязвайте малки парченца от рибата с помощта на лопатковидния нож и тризъбата виличка. Но ако ви се струва по-лесно, можете да кажете, че имате алергия към рибата. Допустимо е вместо втори нож да употребявате вилица и да ядете рибата с две и дори с една вилица. С рибените кости се борите по същия начин, както с пилешките.

Раци (Как се яде това?)
Всички морски изделия, имащи странна форма и черупка, се ядат много сложно. За целта ще ви поднесат специални “оръдия на труда” – къса виличка и нож с отверстие. В това отверстие подпирате предната част на добичето и отчупвате черупката му, като я натискате с ножа. След това започвате да режете странично, като извличате меката част от “къщичката” и я поставяте в устата си. След това обръщате животинчето по гръб, за да отделите предната част от задната и да изкарате месото от нея. В добрите заведения, когато поднасят такива ястия, ви носят и малки чинийки с ароматизирана вода, където да изплакнете пръстите си, след като с труд сте изтръгнали месото от тези живинки. Внимавайте да не посегнете да пийнете от нея!

Миди (Как грамотно да ги изкараме от прикритието им?)
Ако носят някаква чиния, пълна с лед, да знаете, че вътре се мъдрят няколко миди. Обикновено те са придружени от много парченца лимон. Ако искате да се покажете ценители на тези ястия, поставете в чинията си няколко миди, след това вземете една в ръка, отворете я с помощта на вилицата, изкарайте месото от тази кутийка и го поставете в устата си. Ако не сте в състояние да отворите мидата, помолете за това или кавалера си, или келнера.
Изпратено на 4/7/2003 от Анонимен. Прочетено 2243 пъти.



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/27/2013
Как да се държим на масата. Първа част

7/11/2013
Преобразете дома с минимални средства

11/9/2012
Съвети за подготвяне на автомобила за зимата

9/13/2012
Следваканционна депресия

5/17/2012
Нека бъдем по-щастливи

1. Името издава качествaтa на личността (50798)

2. За всяка жена и нейното самочувствие (34664)

3. 30 полезни съвета (33805)

4. Чувствата и контролът над тях (23152)

5. Не позволявайте да ви използват! (18662)

Кафе

Името издава качествaтa на личността

30 полезни съвета

Страдате ли от безсъние?

Как да забогатеем от Интернет