Хранене според етикета II
Аспержи (Как са съчетаем полезното с приличното?)
Не бива да се притеснявате, ако кавалерът ви предложи да хапнете някакви странни неща, приличащи на зеленчуци, с дълги стебла и странен цвят. Да се ядат аспержи, поднесени като произведение на изкуството се смята за много изискано. Тези неща се ядат със специални щипци, а не с нож. Поставете в чинията си няколко парченца, така, че главичките им да се намират от лявата ви страна. Ако все пак няма специален прибор за ядене на аспержи, можете да я хванете за края с трите си пръста на дясната ръка и да я поднесете към устата си, придържайки главичката на стъблото с вилицата на лявата ръка.
Плодове (Как най-елегантно да се ядат плодовете?)
За яденето на плодовете има купища прибори. Сливите и кайсиите смело можете да вземете в ръка. Притеснете леко плода, за да се отвори плода и извадете костилката. Ябълките и крушите можете да обелите с нож и да разрежете на четвъртинки. Прасковите внимателно разрежете в чинията си, отстранете костилката, плода нарежете на малки парченца. А ако ядете грозде, не късайте зърната със зъби, а с пръсти, но внимателно и не ги подхвърляйте в устата си, а нежно ги поднасяйте към устните си и след това гълтайте зърното, сякаш го целувате. Ако има семки, внимателно ги изплюйте в ръката си и ги сложете в чинията си. Дините и ананасите трябва да ви се поднесат нарязани и се ядат с десертна лъжичка. Правете това с такава грация, като че ли то е част от ежедневието ви.