М-м-м, тези сладки фурми!
Фурмата е плод от субтропичните страни. Има два вида: обикновена – плодовете, на която могат да се ядат само след пълното и узряване и “шоколадова” – консумира се и докато е твърда. За храна се използват пресни и изсушени фурми. По света от пресните се приготвят плодови салати, пикантни сосове, мусове, конфитюри и др. В нашата страна се продават само изсушени плодове.
Невероятната сладост на този плод се дължи на богатото съдържание на глюкоза и фруктоза. В него има още белтъчини, растителни влакна, дъбилни вещества, минерални соли, витамините B1, B2, PP, C, каротин. Плодовете притежават тонизиращо, противовъзпалително и антисептично действие. Твърди се, че действат като афродизиаци – няколко фурми усилват желанието за секс.