
Морковите пазят от рак
Морковите са известни от времето на Древният Рим, особено със своето слабително действие.
Най-вкусните са тези от първата реколта през ранното лято.
Те са бедни на минерали и микроелементи. 100 гр. осигуряват 1/5 от дневната нужда на желязо и 1/7 от мангана и калия. За това пък морковите са най-богатият на бетакаротин зеленчук. Порция от 100гр. зарежда с бетакаротин за 2 дни. Той има свойството да улавя свободните радикали и действа като антиоксидант. Бетакаротинът неутрализира и свободните радикали, които се образуват в кожата при ултравиолетово облъчване. Доказано е, че той може да намали значително негативните ефекти при слънчево изгаряне. Сигурно е също, че хора с високо кръвно съдържание на бетакаротин в кръвта страдат по-рядко от кожен рак. Веществото действа профилактично и срещу рак на стомаха и пикочния мехур. Това причислява морковите към зеленчуците, които ни пазят от злокачествени заболявания.
Морковите са богати и на витамин К. Съдържат около 40 етерични масла. Високото съдържание на целулоза стимулира функцията на дебелите черва и цялостното храносмилане. Неслучайно морковите са предписани във всички диети за отслабване и се препоръчва всеки ден да се ядат по 1-2 сурови моркова.
Редовното ядене на моркови осигурява добро зрение, особено нощем. Това се дължи на богатството на витамин А. Той се образува от бетакаротина. Той, за разлика от витамин А, не може да се предозира в организма и да предизвика вредни ефекти.
Зеленчукът е особено полезен за диабетиците. Инсулинозависимите често страдат от дефицит на витамин А и могат да го набавят с честа консумация на моркови.
Появата на младежки пъпки е свързана с дефицит на цинк. Акнето се влияе добре от витамин А. Между цинка и витамин А има следната зависимост - при недостиг на микроелемента не се усвоява витаминът, който обикновено се складира в черния дроб.
Витамин А е с важно значение за производството за сперма, тестостерон и прогестерон в организма. Затова при безплодие трябва да се следи и за недостиг на витамин А. Такива хора трябва да ядат повече моркови.
Витаминът е благоприятен за лигавицата на храносмилателният тракт и дихателните пътища. Той гарантира профилактика на инфекциозните заболявания на бронхите, гърлото и гласните връзки.
Морковите трябва да се ядат ситно настъргани или на сок, ако целта е да се набави бетакаротин. Хрупането на цели моркови е полезно, когато искаме да стимулираме дебелите черва. Важното е морковите да се обработват термично възможно най-малко.