
Как могат да се обезвредят свободните радикали?
Чрез приемането на т.нар. антиоксиданти можем да предпазим нашия организъм от вредното въздействие на свободните радикали. Антиоксидантите предотвратяват процесите на окисление на нашето тяло.
Действието на антиоксидантите е известно от доста време и се прилага при производството на хранителни стоки, като за да се предотврати развалянето им поради окислителни процеси към тях се прибавят антиокседанти. Например при добиването на хранителни мазнини се добавя витамин Е, за да се предпазят от окисление ненаситените мастни киселини. Витамин С също е добре познат като консервиращо средство.
Други антиоксидантно действащи вещества са бета-каротин (провитамин А) и микроелементът селен. Селенът в големи количества е отровен за нашето тяло, обаче в малки количества е необходим. Дневната нужда при жените е около 55 микрограма, а при мъжете около 70 микрограма. Селенът е важна съставна част на един ензим, който прави свободните радикали безвредни. Селен има във рибата и месото, ядките, бобовите и житните храни. Съдържанието му в растителните храни е в зависимост от количеството на селен в почвата.
Витамин А (Ретинол) има в черния дроб, маслото, сиренето и млякото, а провитамин А (Каротин) – в плодовете и зеленчуците, напр. кайсии, пъпеши, моркови и домати. Тези два витамина принадлежат към групата на мастнорастворимите. Нашето тяло преобразува каротина във витамин А, като дневната нужда е около 0,8-1,1 мг. Каротинът прихваща свободните радикали в мембраната на клетката.
Витамин С (Аскорбинова киселина) спада към групата на водоразтворимите витамини и се намира в плодовете, най-вече цитрусите, киви, ягоди, френско грозде, както и в зеленчуците, напр. чушки, броколи, карфиол, домати. Дневната нужда от Витамин С е около 75 мг.
Витамин Е (Токоферол) се намира в растителните мазнини, кълновете, зелените части на растенията и зърнените храни. Препоръчителната дневна доза е 12 мг. Витамин Е предпазва от свободни радикали мембраните на клетките, ензимите, витамините, хормоните и др.
Различните антиоксиданти не трябва да се приемат по отделно, а комбинирано, защото действието им се допълва взаимно. Например окисленият витамин С може да се регенерира с витамин Е и по този начин отново да стане ефикасен.