Някои съвети за полезно хранене за хора от кръвна група 0
!!! Храни допринасящи за увеличаване на теглото:
обикновен зрял боб, брюкселско зеле, житен глутен, зеле, карфиол, леща, салата от млад синап, царевица
!!! Храни, допринасящи за намаляване на теглото:
йодирана сол, кейл (холандско къдраво зеле), броколи, спанак, келп (кафяви морски водорасли), морска храна, червено месо, черен дроб
МЕСО И ПТИЦИ
Много полезни:
агнешко, биволско, говеждо, говежда кайма, еленско месо, овнешко, сърца, телешко, черен дроб
Неутрални:
заек, кокошка, патица, пиле, пуйка, пъдпъдък, фазан, яребица
Отбягвайте:
бекон, гъска, свинско, шунка
МОРСКА ХРАНА
Много полезни:
бяла нетлъста риба, бяла риба, есетра, камбала, канадска пъстърва, лефер, мерлуза, писия, риба-меч, сардина, скумрия, сьомга, скумрия, треска, херинга, щука
Неутрални:
акула, аншоа, белуга, жаба, змиорка, калмари, камбала, костенурка, миди, млада щука, морска пъстърва, морски окун, морски рак, омар, охлюви, пъстърва, речен рак, риба-тон, скариди, сладководен окун, стриди, треска, черупчести, шаран
Отбягвайте:
баракуда, маринована херинга, октопод, пушена сьомга, тлъсти дънни риби, хайвер(черен)
ЯЙЦА И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ
Неутрални:
козе сирене, масло, моцарела, соево мляко, соево сирене, Фармер, Фета
Отбягвайте:
американско сирене (нискокалорично топено), Бри, Грюер, Едам, Ементал, Казеин, Калифорнийско сирене, Камамбер, Кефир, кисело мляко - всякакво, козе мляко, Колби, мътеница, Ньофшател, Пармезан, пресен кашкавал, Проволон, прясно мляко, прясно сирене, пълномаслено мляко, Рикота, Синьо сирене, сладолед, суроватка, топено сирене, Холандско сирене, Чедар
РАСТИТЕЛНИ И ЖИВОТИНСКИ МАЗНИНИ
Много полезни:
зехтин, масло от ленено семе
Неутрални:
рапично масло, рибено масло, сусамово масло
Отбягвайте:
масло от памуково семе, царевично масло, шафран
ЯДКИ И СЕМЕНА
Много полезни:
орехи, тиквени семки
Неутрални:
ананас, бадеми, бадемово масло, карсия, кестени, макадамия, слънчогледови семки, слънчогледово олио, сусамови семена, сусамово масло (тахан), Цариградски лешник
Отбягвайте:
Бразилски орех, кашу, макови семена, фъстъци, фъстъчено масло, шам-фъстък, ядки от личи
ВАРИВА И БОБОВИ КУЛТУРИ
Много полезни:
зрял боб - сортове aduke и adzuke, шарен боб
Неутрални:
бакла, грах, едрозърнест бял боб-сорт лима, зелен боб, зелен грах, нахут, соя
Отбягвайте:
градинска леща, зелена леща, тамаринд, червена леща
ЗЪРНЕНИ КУЛТУРИ
Неутрални:
Амарант, Елда, ечемик, каша, лимец, ориз, оризови ядки, оризово брашно, просо
Отбягвайте:
всички продукти от пшенично брашно (които се попарват с мляко за закуска), овесени ядки, овесено брашно, пшеничен зародиш, пшенични трици, пшенично брашно, царевично брашно
ХЛЯБ, СУХАРИ И ТЕСТЕНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ
Много полезни:
хляб “Есен”, хляб “Езекил”
Неутрални:
оризов кейк, просо, “Рай вита”, ръжен хляб 100%, ръжени бисквитки, “Финкрисп”, хляб без съдържание на глутен, хляб от кафяв ориз, хляб от лимец, хляб от соево брашно, шведски хляб
Отбягвайте:
Английски кифли, високопротеинов хляб, гевреци, дурум (твърда пшеница), кифли от пшенично брашно, маца (пшенична), овесени кифли, пълнозърнест хляб, типов хляб, хляб от пшенични кълнове, царевични кифли
ЗЪРНЕНИ ХРАНИ И МАКАРОНЕНИ ИЗДЕЛИЯ
Неутрални:
брашно от лимец, бял ориз, див ориз, дългозърнест бял ориз, Елда, ечемично брашно, кафяв ориз, каша, Киноа, оризово брашно, ръжено брашно, тестени произведения с артишок
Отбягвайте:
брашно Грахам, брашно от булгур, брашно от дурум, брашно от пшенични кълнове, брашно (съдържащо глутен), бяло брашно, кускус, нерафинирано брашно, овесено брашно, спагети, тестени произведения от грис
ЗЕЛЕНЧУЦИ
Много полезни:
алабаш, ангинари (градински), бамя, пащърнак, праз, ряпа, броколи, водорасли, жълт лук, земна ябълка, испански лук, кел, кейл, магданоз, маруля, сладки картофи, спанак, тиква, хрян, звекло, цикория, червени чушки, глухарче, червен лук, чесън
Неутрални:
аспержи, бамбукови стебла, грах, гъби, джинджифил, домати, дяволски орех, жълти чушки, зелен лук, зелена салата, зелени маслини, зелени чушки, кервел, кимион, копър, кориандър, краставици, кресон, къдрава маруля, кълнове от боб, кълнове от репички, моркови, резене, репички, тиква-всякакви видове, тиквички, тофу, цвекло, целина, цикория китайска, чушки, шалот, ямс - всички видове
Отбягвайте:
авокадо, бели картофи, брюкселско зеле, бяла царевица, бяло зеле, гръцки маслини, жълта царевица, испански маслини, карфиол, китайско зеле, култивирани гъби, кълнове от люцерна, патладжан, салата от синап, червено зеле, черни маслини
ПЛОДОВЕ
Много полезни:
зелени сливи, пресни смокини, сини сливи, сушени сливи, сушени смокини, червени сливи
Неутрални:
ананас, банани, бъз (плод), бяло грозде, воден пъпеш, грейпфрут, грозде “Конкорд”, гуава, диня, зелени лимони, кайсии, киви, круши, лимони, нар, нектарини, малини, манго, папая, праскови, пъпеш, сини боровинки, стафиди, фурми, цариградско грозде, червен касис, червени боровинки, червено грозде, черен касис, череши, черно грозде, ябълки
Отбягвайте:
кокосови орехи, къпини, мандарини, платано, портокали, пъпеш “Медена роса”, ревен, ягоди
СОКОВЕ И ТЕЧНОСТИ
Много полезни:
ананас, сини сливи, черна череша
Неутрални:
доматен сок (с лимон), грейпфрут, грозде, краставици, моркови, папая, зеленчукови сокове (от полезни зеленчуци), кайсии, целина, червени боровинки
Отбягвайте:
зеле, портокали, ябълки, ябълково вино
АРОМАТНИ ПОДПРАВКИ
Много полезни:
кафяви морски водорасли, Куркума, къри, лют червен пипер, магданоз, рожков
Неутрални:
анасон, бадемов екстракт, бахар, бергамот, босилек, бяла захар, горчица, градински чай, дафинов лист, джоджен, естрагон, ечемичен малц, зелен лук, желатин, карамфил, кардамон, кафява захар, кервел, люти чушки, мащерка, мед, меласа, мента, мисо, оризов сироп, риган, розмарин, сироп от кафяв ориз, соев сос, сол, сос тартар, Тамаринд, Тапиока, хрян, червен пипер, черен пипер на зърна, кимион, кленов сироп, копър, кориандър, люта мента, Тамари, чесън, чист желатин, чубрица, шафран, шоколад
Отбягвайте:
бял оцет, бял пипер, ванилия, винен оцет, индийско орехче, канела, каперси, млян черен пипер, оцет балсамик, сироп от царевица, царевично нишесте, ябълков оцет
ДРУГИ ПОДПРАВКИ
Неутрални:
горчица, желе (от препоръчани плодове), конфитюр (от препоръчани плодове), сос за салата (с ниско съдържание на мазнини, с подходящ състав), сос “Уорчестър”, ябълково масло
Отбягвайте:
кетчуп, кисела, туршия, майонеза, сладка туршия, туршия, копър
ЧАЙ ОТ БИЛКИ
Много полезни:
глухарче, джинджифил, звездица (Врабчови чревца), липа, магданоз, мента, сарсапарила, Тилчец (Сминдух), хмел, черница, шипка
Неутрални:
бъз, бял равнец, бяла бреза, Валериана, Върбинка, глог, зелен чай, женшен, кора от бял дъб, лайка, Лимонка, листа от малина, Лопен, люта мента, мащерка, Пчелник, сладък корен
Отбягвайте:
Алое, Ехинацея, жълт кантарион, листа от ягоди, люцерна, Овчарска торбичка, подбел, ревен, репей, Сена (александрийски лист), Тинтява, Хидрастис, царевична свила, червена детелина
НАПИТКИ
Много полезни:
естествено газирана минерална вода
Неутрални:
бира, бяло вино, зелен чай, червено вино
Отбягвайте:
газирани напитки, дестилиран ликьор, диетична сода, кафе, кафе без кофеин, кока кола, черен чай, черен чай без кофеин