Здраве

Какъв хляб да ядем

Хлябът за българина е нещо като виното и сиренето за французите, бирата за чехите, пицата за италианците.
Попаднал в стомаха, той набъбва и създава усещането за ситост, а при усвояването му получаваме 60-70% от необходимите ни за деня въглехидрати и близо 50% от белтъчините.
Днес на пазара се предлага значително разнообразие от хляб: бял, “Добруджа”, типов, ръжен, “Грахам’, “Тонус” и все по – разпространяващия се на пазара здравословен хляб “Корншпиц”.
Какво трябва да знаем за хляба и различията между видовете?
Основната маса на зърното – ендоспермът, е съставен от скорбелни зърна. Най – висока биологична стойност има зародишът, който съдържа белтъчини, мазнини, въглехидрати, минерални соли, витамини и ферменти. По биологична значимост следва обвивката на зърното, която се състои от два външни и един вътрешен слой. Именно този слой, наречен алейронов, е най – ценен поради съдържанието на белтъчини, мазнини, много витамини от групата В и растителни влакна.
По традиция в България много хора купуват бял хляб. За получаването на тези брашна е необходимо отстраняването на зародиша и обвивката на зърното, а заедно с тях и на ценните за организма вещества.
За здравословно хранене най – подходящ е хлябът, получен от пълнозърнести брашна. Принципно нова технология предопределя уникалността на хляб “Тонус”. В първия етап предварително почистените цели пшеничени зърна се довеждат до покълване, при което зародишът се активизира и зърното “оживява”. При покълването се образуват готови за усвояване витамини, естествени ензими и ценни белтъчини.
Вторият етап от производството на “Тонус”е смилане на покълналите зърна. Хлябът е наистина пълнозърнест и единствено включва всичко от зърното без никакви отпадъци. Това е и основната причина за високия дял на фибри в него. В много от развитите страни нужните за деня 25-30г фибри се поемат на таблетки. Консумацията на 250г Тонус дневно гарантира достигането на физиологичната норма за фибри. Попаднали в червата фибрите се свързват с холестерола и намаляват количеството му в кръвта. Те пречат на преминаването на глюкозата от храната в кръвта и намаляват нивото на кръвната захар. При болните с неинсулинозависим захарен диабет значително намалява нивото на кръвната захар. Ниското съдържание на фибри в храната на съвременния човек води до затлъстяване, исхемична болест на сърцето, нарушение в мастната обмяна и образуване на тумори.
Изпратено на 4/6/2000 от megi at triada dot bgmegi at triada dot bg. Прочетено 4145 пъти.



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/29/2013
Кога е идеалното време за чаша кафе

7/11/2013
Топ 7 съвета как да пазаруваме в кризата: по-здравословни храни за по-малко пари

11/22/2012
Най-често срещаните храни, причинители на алергии

11/15/2012
Диета при висок холестерол и триглицериди

11/9/2012
Защо не качвам тегло

1. Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота? (262645)

2. Девет съвета за защита срещу рака (52754)

3. Нелекуваната хрема води до синузит (36218)

4. Разширени вени (35950)

5. За да не се кривят детските крака (34642)

Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота?

Мъртва кост на китката

Да преборим безсънието

За да не се кривят детските крака

Лечебните свойства на солта