Фъстъците опасни за бременни
Един на 200 души застрашен от пристъп на алергия
За алергията от фъстъци се говори отпреди 30 години. Истинските причини обаче нямат все още научно обяснение. Факт е, че броят на алергичните бебета и деца от година на година нараства.
Алергията към фъстъци е свързана с група зеленчуци като зелен фасул, леща и зрял боб. Тя не включва останалите ядкови – орехи, лешници и бадеми, обясняват лекари.
Учени установиха, че ако майката яде фъстъци, алергичните съставки достигат до бебето през плацентата или чрез кърмата. Те карат имунната му система, която още не е подготвена, да реагира.
Една от хипотезите за зачестилите алергии е, че в последните години се консумират много фъстъци. Ядките станаха част от ежедневното меню на съвременния човек. Те бяха включени в състава на много десерти, салати и манджи. Ориенталската и китайската кухня също много ги ползват./следва/