Бременните и младите майки да не ядат фъстъци
Новината за опасността дойде от научните лаборатории на английския Комитет по токсикология на храните. Английските експерти за първи път посочиха фъстъците за виновник за тежки алергии, които някои деца развиват.
Учените смятат, че бебето в утробата е особено чувствително към ядките, които майката яде. Затова по време на бременност и кърмене жени, които страдат от астма, екзема или сенна хрема, трябва да се лишат от фъстъци.
Бебето е изложено на по-голям риск от алергия и ако съпругът или първото дете в семейството са алергични. В тези случаи малчуганът не бива да яде ядки или продуктите, които съдържат фъстъци, докато навърши 3 години.
Един на всеки 200 души е алергичен към фъстъци и този процент се увеличава според последни проучвания. Годишно 5 до 7 души умират от алергични пристъпи според официалната статистика. По неофициални данни броят им е значително повече.
Тежката алергия може да доведе до шок. Кръвоносните съдове стават пропускливи, белодробните тъкани се издуват, лицето и устата подпухват. Човек колабира. Съзнанието му се връща с инхалации и инжекции с адреналин.
Причина за тежките алергии са вид белтъци, които фъстъците съдържат. Малко количество от тях предизвиква тежки алергични реакции при чувствителните.
Много от пострадалите дори не знаят, че продуктът, който са консумирали, съдържа фъстъци, тъй като това не е означено на етикета. Рафинираното фъстъчено масло не е опасно, защото при обработката му този протеин се разрушава.
Има обаче и много продукти, които съдържат фъстъци – биксвити, кексове, сладкиши, десерти и ориенталски сосове. Законът на Запад задължава в етикетите да се описват продуктите, които имат поне 25% от общото тегло. Фъстъците ще бъдат описвани, независимо от количеството им, заради опасността от алергии, твърдят от Федерацията за храни и питиета./следва/