Печени ребърца
Съставки за 3 кг свински ребра
За сухата марината:
1 с.л. червен пипер
0.5 с.л. семена от кимион
1 с.л. лук на прах
1 с.л. чесън на прах
1 с.л. чили на прах
1 с.л. сух риган
1 с.л. морска сол
1 с.л. кафява захар
За барбекю соса:
450 мл кетчуп
450 мл вода
50 мл сос "Уорчестър"
5 с.л. кафява захар
2 с.л. горчица
1 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. смлян кимион
2 стръка прясна мащерка
1. Смесете в купа подправките за сухата марината. Отстранете ципата от кухата страна на ребрата.
2. Поставете ребрата в тавичка, поръсете ги със сместа от подправки и ги втрийте хубаво в месото. Покрийте с прозрачно фолио и оставете ребрата в хладилник за една нощ.
3. Поставете ребрата в тавичка за печене, добавете малко вода и ги покрийте с алуминиево фолио. Печете ребрата на 170 градуса 2 часа и 30 минути.
4. За барбекю соса сложете в дълбок съд кетчупа и същото количество вода. Добавете и останалите продукти. Оставете сместа да заври и разбъркайте.
5. Намажете изпечените ребра с барбекю соса с помощта на четка.
6. Гарнирайте печените ребра с печени на скара зеленчуци, предварително мариновани. Пригответе марината от балсамов оцет, зехтин, ситно нарязан чесън, стръкче мащерка, сол и черен пипер. Потопете в маринатата различни видове зеленчуци на кръгчета и ги изпечете.
Източник: 24kitchen.bg