Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми
Първи начин - как правим киселото зеле:
50 кг зеле - 2кг морска сол, един царевичен кочан. Зелето се залива с вода, в която е разворена морската сол, затиска се с някаква тежест /камък/, похлупва се. След 2 дни започвате да те претакате зелето, на първата седмица слагате и кочана царевица, за да стане зелевата чорба резлива и да се ускори ферментацията. Степента на готовност ще я усетите сами.
Втори начин - издълбава се кочана на всяка зелка и се пълни с морска сол. Зелките се нареждат с отвора нагоре в подходящ съд и се заливат с вода докато ги покрие. От там нататък - същото като по-горе.
Трети начин - понеже сме страстни почитатели на зелето и сармите в нашето семейство се научихме и лятото да правим сарми, когато киселото ни зеле е свършило и на пазара вече е излязло прясното.
Слагате в тенджера да заври вода /600г - 1л/, в която има 1-2 лъжички сол и 1-2 лъжички лимонтозу. След като заври водата се слага почистената от кочана зелка с дупката надолу. Водата не е задължително да покрива зелката. Ври 10 мин. Остава се зелката да изстине във водата. След това е вече годна да я приготвите за сарми, т.е. да отделите листите. Навитите сарми слагате отново в тенджера, или както по принцип ги правите и ги заливате със същата вода, в която е вряла зелката. Сол и останалите подправки са по ваш вкус.
Успех и да Ви е сладко!