В Кухнята

Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми

Първи начин - как правим киселото зеле:
50 кг зеле - 2кг морска сол, един царевичен кочан. Зелето се залива с вода, в която е разворена морската сол, затиска се с някаква тежест /камък/, похлупва се. След 2 дни започвате да те претакате зелето, на първата седмица слагате и кочана царевица, за да стане зелевата чорба резлива и да се ускори ферментацията. Степента на готовност ще я усетите сами.
Втори начин - издълбава се кочана на всяка зелка и се пълни с морска сол. Зелките се нареждат с отвора нагоре в подходящ съд и се заливат с вода докато ги покрие. От там нататък - същото като по-горе.
Трети начин - понеже сме страстни почитатели на зелето и сармите в нашето семейство се научихме и лятото да правим сарми, когато киселото ни зеле е свършило и на пазара вече е излязло прясното.
Слагате в тенджера да заври вода /600г - 1л/, в която има 1-2 лъжички сол и 1-2 лъжички лимонтозу. След като заври водата се слага почистената от кочана зелка с дупката надолу. Водата не е задължително да покрива зелката. Ври 10 мин. Остава се зелката да изстине във водата. След това е вече годна да я приготвите за сарми, т.е. да отделите листите. Навитите сарми слагате отново в тенджера, или както по принцип ги правите и ги заливате със същата вода, в която е вряла зелката. Сол и останалите подправки са по ваш вкус.
Успех и да Ви е сладко!
Изпратено на 4/6/2001 от Сем dot Иванови. Прочетено 22090 пъти.
Изпратено на 12/7/2013 от Анонимен.

Вашият коментар...Може и без варене след напълването на буркана напълвате до горе буркана и затваряте плътно капачката

Изпратено на 11/22/2011 от Анонимен.

Добра статия.

Изпратено на 11/12/2007 от Любо.
За големите почитатели на киселото зеле: в ранна пролет, преди да почне да се разваля, извадете от кацата или бидона зелето, напълнете плътно буркани, затворете ги по обичайния начин и ги варете колкото да им излезе въздуха. Лично съм го правил и ядох и през есента, чудесно.



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2017 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/16/2013
Лесна мусака с патладжан

7/10/2013
Пилешки гювечета

12/5/2012
Как да изберем прясна риба

11/30/2012
Печени ребърца

11/23/2012
Съвети за хляб в домашната хлебопекарна

1. Тази фантастична италианска кухня! (26938)

2. ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ (23222)

3. Пилешки дробчета с топено сирене (23031)

4. Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми (22090)

5. Пържено пиле "Дълги нощи" на Андреев ден - 30 ноември (20934)

Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми

Тази фантастична италианска кухня!

ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ

Печено прасенце с кисело зеле

Ванилово-шоколадов сладкиш