В Кухнята

Блюда от Страната на изгряващото слънце



Японците много обичат риба. Широка е употребата на сурова, маринована, пушена или сушена риба. Ето няколко начина за приготвяне:
Кацуобуши
Приготвя се от риба тон. Костите се отстраняват, месото се нарязва на парчета и се сварява. След това се суши в слаба фурна. Така приготвената риба се нанизва на връв и се оставя да виси известно време в тъмно, хладно и умерено влажно помещение. В резултат на това тя се покрива със специфична плесен, ферментира и придобива специфичен вкус и аромат. Готовият продукт може да се съхранява с години.
Октопод
Октоподът се вари непродължително време, нарязва се на парчета и се накисва в оцет. Месото на октопода е доста жилаво, но на японците допада специфичният му вкус.
Суши
В Япония суши изпълнява ролята на сандвич. Това е шепа варен ориз, размесен с различни зеленчуци и парче сурова риба. Увива се в листо от водорасли.
Фугу
Ястието се приготвя от риба таралеж. Консумира се в суров вид или пържена. Фугу се приготвя само от опитни готвачи, притежаващи специално разрешително, тъй като вътрешностите на тази риба съдържат изключително силна отрова, от която всяка години умират около 200 души.
Сашими
Приготвя се от сурова риба – най-често тон, скумрия или фугу. Рибата се нарязва на тънки ленти, които се заливат със соев сос и хрян.
Темпура
Блюдото се приготвя предимно от панирани скариди (панировката се приготвя от гъсто разбит белтък, към който се прибавя около 30 г бяло вино). Вместо скариди могат да се панират нарязано на лентички телешко месо и зеленчуци, макар че скаридите се смятат за основен продукт при приготвянето на темпура.

В миналото месото рядко е присъствало на трапезата на японците. И досега за тях то е скъпо удоволствие и не е достъпно за всеки. Най-известното ястие с месо е
Сукияки
Сукияки се приготвя в Япония от 90 години насам. Месото, предимно телешко, се нарязва на малки хапки и се задушава с различни зеленчуци на тих огън за около 30 минути. Подправя се със соев сос, хрян и комбинирана японска подправка, която се продава и в наши магазини.
Изпратено на 3/30/2001 от Анонимен. Прочетено 6066 пъти.
Изпратено на 6/22/2001 от kiki.
kakvi sa tia gluposti: tempura s bialo vino; iapontzite ne mojeli da si pozvoliat meso; iadiali skumria; sushito izpylniavalo roliata na sandvich. Vie chuvate li se, ako niakoi iaponetz prochete tova losho shte mu stane!



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/16/2013
Лесна мусака с патладжан

7/10/2013
Пилешки гювечета

12/5/2012
Как да изберем прясна риба

11/30/2012
Печени ребърца

11/23/2012
Съвети за хляб в домашната хлебопекарна

1. Тази фантастична италианска кухня! (28231)

2. Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми (24684)

3. ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ (24152)

4. Пилешки дробчета с топено сирене (24036)

5. Пържено пиле "Дълги нощи" на Андреев ден - 30 ноември (21806)

Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми

Тази фантастична италианска кухня!

ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ

Печено прасенце с кисело зеле

Ванилово-шоколадов сладкиш