Блюда от Страната на изгряващото слънце
Японците много обичат риба. Широка е употребата на сурова, маринована, пушена или сушена риба. Ето няколко начина за приготвяне:
Кацуобуши
Приготвя се от риба тон. Костите се отстраняват, месото се нарязва на парчета и се сварява. След това се суши в слаба фурна. Така приготвената риба се нанизва на връв и се оставя да виси известно време в тъмно, хладно и умерено влажно помещение. В резултат на това тя се покрива със специфична плесен, ферментира и придобива специфичен вкус и аромат. Готовият продукт може да се съхранява с години.
Октопод
Октоподът се вари непродължително време, нарязва се на парчета и се накисва в оцет. Месото на октопода е доста жилаво, но на японците допада специфичният му вкус.
Суши
В Япония суши изпълнява ролята на сандвич. Това е шепа варен ориз, размесен с различни зеленчуци и парче сурова риба. Увива се в листо от водорасли.
Фугу
Ястието се приготвя от риба таралеж. Консумира се в суров вид или пържена. Фугу се приготвя само от опитни готвачи, притежаващи специално разрешително, тъй като вътрешностите на тази риба съдържат изключително силна отрова, от която всяка години умират около 200 души.
Сашими
Приготвя се от сурова риба – най-често тон, скумрия или фугу. Рибата се нарязва на тънки ленти, които се заливат със соев сос и хрян.
Темпура
Блюдото се приготвя предимно от панирани скариди (панировката се приготвя от гъсто разбит белтък, към който се прибавя около 30 г бяло вино). Вместо скариди могат да се панират нарязано на лентички телешко месо и зеленчуци, макар че скаридите се смятат за основен продукт при приготвянето на темпура.
В миналото месото рядко е присъствало на трапезата на японците. И досега за тях то е скъпо удоволствие и не е достъпно за всеки. Най-известното ястие с месо е
Сукияки
Сукияки се приготвя в Япония от 90 години насам. Месото, предимно телешко, се нарязва на малки хапки и се задушава с различни зеленчуци на тих огън за около 30 минути. Подправя се със соев сос, хрян и комбинирана японска подправка, която се продава и в наши магазини.