В Кухнята

Съвети за хляб в домашната хлебопекарна

Няма по-приятно нещо рано сутрин след събуждане или късно вечер, когато се върна уморена от работа, от това да усетя аромата на току-що опечения хляб. Според настроението на "главния хлебар" той винаги е изнеданващо различен и вкусен. Понякога е от пълнозърнесто брашно с много ядки, друг път бял с много подправки. Независимо от състава си, той се приготвя изключително лесно и без много усилия, тъй като домашната ни хлепобекарна или машината за хляб върши цялата работа - от омесването, до втасването (което иначе си е цяло приключение) и така чак до опичането. Единственото, което трябва да направиш е да избереш подходяща рецепта за хляб и да набавиш на машината необходимите продукти.

Основни насоки
Температурата - всички продукти трябва да са със стайна температура. Ако са твърде студени има вероятност маята да не се активира навреме. Ако са твърде топли (цял ден в гореща стая) могат да активират маята твърде рано.

Допълнителни съставки като плодове и зеленчуци - най-добре е да ги прибавите при специалния сигнал за прибавяне надопълнителни съставки, а ако не можете да направите това и трябва да ги прибавите в началото, то намалете количеството на течността - за сухи плодове или зеленчуци с 1 до 2 чаени лъжички, а при по-влажни съставки като например настъргани ябълки с 1 до 2 супени лъжици. 

Проблеми при приготвянето на хляб в хлебопечка
Хлябът спадна 

 • твърде много течност. Намалете течността с 2 с.л. и наблюдавайте тестото докато се меси и ако има нужда регулирайте количеството течност или брашно, докато се получи твърдо, но лепкаво тесто.
 • забравили сте солта или сте използвали заместител. За да бухне хлябът, глутенът в брашното има нужда от сол. Минимум 3/4 ч.л. за хляб от 700 гр. Заместителите на солта не вършат работа.
 • твърде много захар. Понякога по-голямото количество захар може да доведе до спадане на хляба. Опитайте с 1 супена лъжица по-малко.
  Хлябът не е изпечен в средата 
 • твърде много течност или твърде малко брашно. Следващия път намалете течността с 1 или 2 супени лъжици или увеличете брашното с 2 до 4 супени лъжици. Наблюдавайте тестото докато се меси и коригирайте количеството течност или брашно за да получите твърдо, но лепкаво тесто.

Хлябът не бухна достатъчно

 • твърде малко мая. Следващия път увеличете количеството с 1/2 ч.л.- маята не е била прясна. 
 • използвали сте топла вода - над 45 градуса и това е "убило" маята.
 • нямало е достатъчно течност. Следващия път прибавете 1 с.л. течност повече.
 • твърде много захар. Многото захар често пречи на маята. Опитайте да намалите захарта с 1 супена лъжица или увеличете маята с 1/4 чаена лъжица. 
 • използвате брашно с твърде малко глутен. Пълнозърнестите брашна са обикновенно с по-малко глутен и винаги се използват в комбинация с бели брашна. 
 • твърде много сол. Ако сте прибавили солени съставки, а сте забравили да намалите количеството на солта. 
 • позволили сте на солта и маята да влязат в контакт преди омесването на тестото.
 • отворили сте машината по-време на втасването. 

Хлябът бухва твърде много 

 • твърде много мая. Намалете количеството с 1/2 ч.л.- твърде много течност, особено ако хляба е с големи дупки. Намалете течността с 1 или 2 супени лъжици и наблюдавайте месенето, за да добавите брашно, ако е необходимо за достигането на твърда, но лепкава структура. 
 • забравили сте солта. Освен, че помага на глутена, тя спира и растежа на маята.

Неравна коричка и твърде "плътна" текстура

 • Причината за появата на неравна коричка на бучки и твърде "плътна, тежка" текстура на хляба обикновено се крие в брашното. Когато то е остаряло и вече не е прясно, много е вероятно да е твърде "сухо" и да няма необходимата влажност.
 • Друга причина е неправилното измерване на съставките. Може да предотвратите това, като използвате пресни съставки, мерите внимателно и наблюдавате месенето на тестото, за да може да коригирате нещата като прибавите малко вода.

  Ако имате много съставки, които попиват повече вода като например пшеничен зародиш или овесени ядки също може да наблюдавате този "ефект" опитайте да прибавите 1 до 2 супени лъжици нечност.

  При използването на ниско-глутенни брашна, каквито са повечето пълнозърнести, текстурата може да е доста по-плътна от тази на белия хляб, затова в повечето рецепти се използва микс от брашна.
Изпратено на 11/23/2012 от Анонимен. Прочетено 7059 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/16/2013
Лесна мусака с патладжан

7/10/2013
Пилешки гювечета

12/5/2012
Как да изберем прясна риба

11/30/2012
Печени ребърца

11/23/2012
Съвети за хляб в домашната хлебопекарна

1. Тази фантастична италианска кухня! (28393)

2. Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми (24848)

3. ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ (24242)

4. Пилешки дробчета с топено сирене (24143)

5. Пържено пиле "Дълги нощи" на Андреев ден - 30 ноември (21901)

Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми

Тази фантастична италианска кухня!

ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ

Печено прасенце с кисело зеле

Ванилово-шоколадов сладкиш