Печено прасенце с кисело зеле
Продукти: прасенце сукалче, 2 глави лук, 200г. Ориз, 3 лъж. Мас, 2кг кисело зеле, сол, черен и червен пипер.
Прасенцето се измива, посолява се и се напълва с плънката, която се приготвя така: лукът, нарязан на дребно, се запържва в 2 лъж. мас, прибавят се дреболиите, предварително попарени и нарязани на малки парченца, оризът, черният пипер, солта, разбъркват се и се запържват малко. Полива се с една чаша бульон, в който са варени дреболиите, и се оставя да набъбне оризът. Прасенцето се напълва и зашива. Отвън се намазва с мас и червен пипер. Така приготвеното прасенце се поставя в тава и се пече в силна фурна.
След като се запече в тавата, се налива 1 чаша вода. През време на печенето се полива със соса от тавата. Може да се упече и върху кисело зеле, което предварително се полузадушава с прибавяне на мас. В този случай печеното прасенце се поднася гарнирано с оризова плънка и кисело зеле.