Пържено пиле "Дълги нощи" на Андреев ден - 30 ноември
Пържено пиле "Дълги нощи"
Трябва да гледаме напред. Утре е Андреевден. Нататък празниците ще ни затрупат като вдовишки плет ланска коприва.
Нали се досещате как се поправя вдовишки плет? Изправиш два кола през деня, през нощта бутнеш единия. По-дълго газиш край окото на умъчнената, та белким един ден реши да си стопли сърцето на твойто коляно. Викне ли те вкъщи и сложи паница мед на софрата - поправката на плета ще годинясва.
Народът си знае Андреевден като Мечкинден. Ден на мечката и на семето за посев. По-точно на семенаедряването. Знаете как наедрява едно семе, като го пуснете в гореща вода.
Андреевден се приема и като начало на зимния празничен цикъл в цялата страна. Оттук нататък се смята, че денят започва да нараства с едно просено зърно. Не са забравени и младите невести. Както са дълги още нощите, на тях им се отделя специално внимание, за да могат през пролетта и те видимо да наедреят.
Ако сте решили да пробвате този номер с невестата и наедряването, ще ви подам един много заострящ вниманието пример.
Случката стана на село, младите се обичаха и се взеха. Мъжът набързо й стъкми четири деца, като брилянтно ги редуваше - момче, момиче, юнак, принцеса. Екземпляри за чудо и приказ! Като ги заведеше невестата на църква, бабите им се отцелуваха. Дядовците по-налитаха на майката, но в рамката на: "Ех, на дяда..."
Веднъж група жени, позагърбени от мъжете си заради чашката, пресрещнали невестата и я попитали в прав текст: " Ти твоя с какво го храниш, че ни се види да е по-досетлив от нашите?" "Много нагъва пилета, рекла невестата, като пор ги тръшка!"
Та това е джокерът! Пилешката подсетия - по-надолу.
Минете през магазина и си харесайте едно едро пиле. Кипнете литър вода с подправки за супа - лук, моркови, целина, дафинов лист и пуснете пилето (като го обръщате) да се дави десет минути. След това го извадете, поставете в тавичка и отнемете гърдите и бутчетата. Бутчетата ги лишавате от кокала, а останалото конфие (скелет от рентгенова снимка) го връщате в бульона. Това ще е за супа и не е нужно да се учим как ще продължите нататък. Нашата работа е по-сложна.
Счупвате две яйца в малка тепсийка и ги разбивате с половин лъжица олио. Сещате ли се за какво е олиото? Да не се отлепя пането.
Онези четири хубави мръвки ръсвате със сол и черен пипер. Овалвате в брашно, след това в яйцата, после в галета и пържите в нагорещено олио. Получавате един чудесен цвят на поуморен банан.
Банана не го сравнявам случайно. Никаква роля обаче не играе и формата му. Трябват ви два зелени - обелете ги и ги резнете на дълго. Докато още се чудите за какво ви е нужен този закачлив плод, нарязвате двеста грама пушени гърди на филийки и ги запържвате, докато си набавят коричка. Изваждате набедения бекон от мазнината и се захващате с бананите. И тях също като пилешките мръвки - в брашно, в яйце, прескачате галетата и ги пържите в мазнината от гърдите. Нареждате от всичко да има в чиния, а отстрани като околовръстно шосе постилате от прясната туршия и поднасяте.
След такава вечеря, мъжът става нервно досетлив. На масата трябва да има и кана червено вино. С всяка отпита глътка решимостта му се втвърдява! А мечките? Бриджитката да ги мисли тях, мечките!
Цаньо СЪРНЕВ