В Кухнята

Пържено пиле "Дълги нощи" на Андреев ден - 30 ноември

Пържено пиле "Дълги нощи"
Трябва да гледаме напред. Утре е Андреевден. Нататък празниците ще ни затрупат като вдовишки плет ланска коприва.
Нали се досещате как се поправя вдовишки плет? Изправиш два кола през деня, през нощта бутнеш единия. По-дълго газиш край окото на умъчнената, та белким един ден реши да си стопли сърцето на твойто коляно. Викне ли те вкъщи и сложи паница мед на софрата - поправката на плета ще годинясва.
Народът си знае Андреевден като Мечкинден. Ден на мечката и на семето за посев. По-точно на семенаедряването. Знаете как наедрява едно семе, като го пуснете в гореща вода.
Андреевден се приема и като начало на зимния празничен цикъл в цялата страна. Оттук нататък се смята, че денят започва да нараства с едно просено зърно. Не са забравени и младите невести. Както са дълги още нощите, на тях им се отделя специално внимание, за да могат през пролетта и те видимо да наедреят.
Ако сте решили да пробвате този номер с невестата и наедряването, ще ви подам един много заострящ вниманието пример.
Случката стана на село, младите се обичаха и се взеха. Мъжът набързо й стъкми четири деца, като брилянтно ги редуваше - момче, момиче, юнак, принцеса. Екземпляри за чудо и приказ! Като ги заведеше невестата на църква, бабите им се отцелуваха. Дядовците по-налитаха на майката, но в рамката на: "Ех, на дяда..."
Веднъж група жени, позагърбени от мъжете си заради чашката, пресрещнали невестата и я попитали в прав текст: " Ти твоя с какво го храниш, че ни се види да е по-досетлив от нашите?" "Много нагъва пилета, рекла невестата, като пор ги тръшка!"
Та това е джокерът! Пилешката подсетия - по-надолу.
Минете през магазина и си харесайте едно едро пиле. Кипнете литър вода с подправки за супа - лук, моркови, целина, дафинов лист и пуснете пилето (като го обръщате) да се дави десет минути. След това го извадете, поставете в тавичка и отнемете гърдите и бутчетата. Бутчетата ги лишавате от кокала, а останалото конфие (скелет от рентгенова снимка) го връщате в бульона. Това ще е за супа и не е нужно да се учим как ще продължите нататък. Нашата работа е по-сложна.
Счупвате две яйца в малка тепсийка и ги разбивате с половин лъжица олио. Сещате ли се за какво е олиото? Да не се отлепя пането.
Онези четири хубави мръвки ръсвате със сол и черен пипер. Овалвате в брашно, след това в яйцата, после в галета и пържите в нагорещено олио. Получавате един чудесен цвят на поуморен банан.
Банана не го сравнявам случайно. Никаква роля обаче не играе и формата му. Трябват ви два зелени - обелете ги и ги резнете на дълго. Докато още се чудите за какво ви е нужен този закачлив плод, нарязвате двеста грама пушени гърди на филийки и ги запържвате, докато си набавят коричка. Изваждате набедения бекон от мазнината и се захващате с бананите. И тях също като пилешките мръвки - в брашно, в яйце, прескачате галетата и ги пържите в мазнината от гърдите. Нареждате от всичко да има в чиния, а отстрани като околовръстно шосе постилате от прясната туршия и поднасяте.
След такава вечеря, мъжът става нервно досетлив. На масата трябва да има и кана червено вино. С всяка отпита глътка решимостта му се втвърдява! А мечките? Бриджитката да ги мисли тях, мечките!

Цаньо СЪРНЕВ
Изпратено на 11/29/2004 от Изпратил статията Миглена Ивановаzakachlivka at top dot bg. Прочетено 21898 пъти.
Изпратено на 7/15/2006 от ani.
Tazi recepta na Canio Sarnev li e ili na Miglena Ivanova?
Изпратено на 12/19/2005 от Dobi.
Много хубава рецепта поднесена по великолепен начин.Още до като я четеш и пред очите ти се появяват тези вкусатийка, а устата ти се пълни със слюнка. От същия автор имам и си приготвям рецептата "Свински ребърца с мед и вино." Дали нямате и други рецепти от Сърневза нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/16/2013
Лесна мусака с патладжан

7/10/2013
Пилешки гювечета

12/5/2012
Как да изберем прясна риба

11/30/2012
Печени ребърца

11/23/2012
Съвети за хляб в домашната хлебопекарна

1. Тази фантастична италианска кухня! (28390)

2. Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми (24841)

3. ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ (24236)

4. Пилешки дробчета с топено сирене (24138)

5. Пържено пиле "Дълги нощи" на Андреев ден - 30 ноември (21898)

Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми

Тази фантастична италианска кухня!

ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ

Печено прасенце с кисело зеле

Ванилово-шоколадов сладкиш