Ванилово-шоколадов сладкиш
Въпреки че обичаят да се консумират ядки и плодове след хранене е доста стар, десертът, като стандартна част от западното меню е относително ново “изобретение”. Преди създаването на средна класа през 19 век и механизацията на захарната индустрия, сладките изкушения са били привилегия на аристокрацията или са се приготвяли при изключително-важни празници и чествания. С поевтиняването на захарта, както и с редовното снабдяване, развитието на сладкарското изкуство и популярността на сладкишите, нараснали съответно.
Днес сладкишите са не само заключителния акорд на всяко уважаващо себе си меню, но също така са се наложили като самостоятелна храна, а не просто някаква си част в процеса на хранене. Редица заведения по света и у нас (някога известни като “сладкарници”) предлагат шедьоври на сладкарското изкуство.
Ние пък ви предлагаме едно ванилово-шоколадово изкушение от кулинарния експерт на форума на ТЯ:
Продукти (за 18 порции):
1 ч. ч. ситно нарязани орехи
1 ч. ч. брашно
1/2 ч. ч. масло (разтопено)
225 гр. сирене крема (размекнато)
1 ч. ч. пудра захар
500 гр. бита сметана (разделена на 2)
3 ч. ч. прясно мляко
1 опаковка (100 гр.) инстантен шоколадов пудинг
1 опаковка (100 гр.) инстантен ванилов пудинг
40 гр. натрошен млечен шоколад.
Приготовление:
1. Загрейте фурната до 200° С.
2. В средно голяма купа смесете орехите, брашното и маслото. Мачкайте с ръце докато се получи трошлива смес. Изсипете сместа в тавичка с размери 23х33 см. и я притиснете хубаво с ръце към дъното.
3. Печете 25 мин. Оставете да изстине.
4. В голяма купа, разбийте крема-сиренето с пудрата захар, докато се получи гладка смес. Прибавете едната половина от битата сметана и разбъркайте. Размажете сместа върху охладената кора.
5. В голяма купа, смесете млякото с ваниловия и шоколадовия пудинг. Бийте докато сместа се сгъсти. Изсипете върху сместа със сирене крема.
6. Покрийте с останалата сметана и поръсете с натрошения шоколад.
Източник: tia.bg