Иде Великден пробвайте козунака на баба!
Продукти:
1кг брашно
6 яйца
300г захар
200г прясно мляко
200г масло
кората и сока на половин лимон
20г мая
щипка сол
стафиди и бадеми(по желание)
Начин на приготвяне:
Маята се разкисва в малко мляко с щипка сол и захар, разбърква се с малко брашно и се оставя на топло да втаса.
Брашното се пресява и се прави на венец.
Яйцата се разбиват и се прибавят към брашното
Прибавя се и половината от разтопеното масло.
Постепенно се прибавят млякото и захарта, втасалата мая, малко сол, кората и сока на половината лимон.
Тестото се замесва докато поеме всичкото брашно и след това се измесва като се прибави и останалото масло. Измесването продължава докато тестото стане гладко и започне да пуска мехурчета.
Измесеното тесто се завива и се оставя да втаса.
Когато се надигне добре, то е готово за поставяне в предварително намазани в масло форми.
При поставянето във формата може да се плете на плитка.
В него се поставят и стафидите.
Оставя се пак да втаса.
После тестото се намазва с разбит жълтък и поръсва със захар,може да се набоде с бадеми по желание!