Рецепта за козунак !
ПРОДУКТИ:
500гр брашно
1 пакетче суха мая “Д-р Йоткер”
50гр захар
1 пакетче ванилена захар “Д-р Йоткер”
щипка сол
2 яйца, 1 белтък
250мл хладка сметана
1 жълтък
1 с.л. мляко
ПРИГОТВЯНЕ:
1. Пресейте в дълбок съд брашното и го смесете добре с маята. Добавете захарта, ванилената захар, солта, яйцата, белтъка и сметаната.
2. Разбийте всичко с миксер отначало на най-ниски обороти, а след това и най-високи обороти в продължение на около 5 минути, докато получите гладко тесто.
3. Покрийте тестото и го оставете на топло, докато видимо увеличи обема си. След това го поръсете с малко брашно и го омесете на поръсена с брашно повърхност. Разделете тестото на 3 части и от всяка част оформете руло с дължина около 40 cm. В намаслена тава оплетете рулата на плитка и притиснете силно краищата й.
4. Разбийте жълтъка с млякото и намажете козунака. Отново го оставете на топло да втаса, докато видимо увеличи обема си.
5. Изпечете козунака при около 180-200 °C в предварително загрята фурна. Необходимо време за изпичане: около 35 минути.