Хранене и секс
Какво еротично влияние оказват хранителните продукти върху мъжката и женската сексуалност?
В различните части на света се предпочитат различни храни. Например в западноевропейската култура активиращо въздействие се приписва на суровите кокоши яйца, а в източната – на доста екзотични блюда: сурова змийска кръв или тестисите на някои животни. В славянската култура за такива се смятат различни подправки като например лук, чесън, целина, магданоз, аспержи. И на Изток, и на Запад за поддържане на висока сексуална активност на младоженците се препоръчва мед и други пчелни продукти, орехи, семена на различни растения, понякога покълнали.
Известно е, че половите хормони се образуват в организма при достатъчна наличност на “витамините на разможаването” – Е и А. Тези витамини се съдържат в животинските мазнини, кокошите яйца, черния дроб от треска, морковите.
Витамините от група В осигуряват ефикасна проводимост на импулсите по нервите, което е крайно важно в процеса на полова възбуда. Те се съдържат в зърнените и бобовите култури, картофите, млечните продукти, месото и рибата.
Еротична кухня
Кулинарната еротика широко се използва при готвенето с плодове, зеленчуци, билки, корени, подправки, сосове, ядливи диви растения. Добре е да се използват млечните продукти : прясно мляко, айран, кисело мляко, сметана, извара, сирене и др. Много полезни са булгурените смеси на зеленчукова основа, месо от едър и дребен рогат добитък, питомни и диви зайци, птици. За еротичната кухня е необходима риба от най-различни видове. От рибите най-почитана като “прелъстителка” за събуждане на любовта е писията. От дивеча – дроздовете и фазаните. А сред напитките – камилското мляко. Източните жени твърдят, че когато мъжът го пие, сърцето му се завръща у дома.
Японците ядат рибата сурова – тя е богата на протеини и йод. Прясна или прясно замразена риба с неочертано и невлакнесто филе (мерлуза, треска, зъбатка) се нарязва на кубчета или ивици: подправя се с равни части лимонов сок и водка; може да се добави супена лъжица горчица и щипка червен пипер. Заливката трябва да бъде обилна, за да покрие рибата, която кисне между половин и един час. Сервира се студена със солени краставички.
Еротичната кухня е бърза и продуктите се погубват с продължително пържене, печене или пасиране, а се приготвят чрез пулсиращо загряване: кипват се, свалят се от огъня, това се повтаря няколко пъти – и ястието е готово.
По време на еротичната трапеза голямо значение имат обстановката, осветлението и музиката. Масата трябва да бъде красива и привлекателна, но сравнително бедна, за да не се преяжда . Желателно е на масата любовната двойка да не ползва прибори, а доколкото е възможно само ръцете. На Изток казват, че колкото повече ръце се протягат към храната, толкова по-богато ще бъде семейството.