Домашни козунаци
Продукти:
8 яйца
120г масло, като половината от него може да е мас
300г захар
настъргана кора и сок от лимон
сол
300г прясно мляко за разбъркване на маята и 50г още за брашното
малко стафиди и бадеми
половин пакетче мая (от готовите кубчета)
Приготвяне:
Половин чаша от брашното се попарва с вряло мляко и се разбърква до образуване на рядка каша. Оставя се да изстине до температура, поносима за пръстите на ръката. Маята се размива в част от топлото мляко, като се внимава да не се попари. Към нея се прибавя брашнената каша и една чаена лъжичка захар. Така приготвената козуначена мая се слага да втаса на топло място.
Брашното се пресява, изсипва се в нощви или в голям съд, издълбава се кладенче, в което се слагат яйцата (поотделно се разбиват жълтъците и белтъците). След това се слага захарта, разтворена в останалото мляко, втасалата мая, солта и лимонът. Маслото се оставя за омесване.
Тестото се меси като от време на време се прибавя от разтопеното масло. Месенето продължава докато сместа започне да прави шупли. След това се покрива и се оставя да втаса на топло място.
Формата за печене се подмазва и в нея се поставя тестото, оплетено на плитки или на руло. Преди да го оформите, прибавете стафидите и размесете с тях. Могат да се поставят във вътрешността, докато плетете тестото. То трябва да запълва половината от формата. След това отново се слага да втаса, докато запълни цялата тава за печене. Козунаците се намазват с белтък от яйце, посипват се със захар и се набождат с бадеми. Пекат се първо на силна фурна, а после- на слаба.