Оризова салата по средиземноморски (диетична)
Продукти:
1 ч. чаша ориз
1 с.л. зехтин
4 средно големи тиквички, нарязани на кубчета
1- 2 с.л. вода
1 ч.л. сушен риган (майорана)
1 ч.л. сушен босилек
4 чаши зелена салата (маруля)
2 чаши спанак или лапад, едро нарязан
½ чаша маслини
Приготвяне на ориза: (Индийският ориз е особено подходящ за тази рецепта)
1 ч. чаша ориз
2 ½ чаши гореща вода
1 с.л. растително масло
Сложете всички продукти в голям тиган, кипнете ги и разбъркайте леко. Оставят се 20 мин под капак, при ниска температура. Отстранява се от огъня. Капакът се вдига едва след 10 мин.
Приготвяне на тиквичките:
В тигана се загрява зехтин. Прибавят се резенчетата тиквички и се овалват в зехтина. Поръсват се с вода и се обръщат няколко минути, докато придобият цвят. Добавят се босилек и магданоз. Разбъркват се внимателно и се отстраняват от огъня.
Чеснов билков сос: Скилидка чесън, нарязана или счукана се смесва с 5 с.л. зехтин, 5 с.л. пресен лимонов сок, риган, мента, мащерка, естрагон. Добавя се млян черен пипер и ½ ч.л. морска или ароматична сол. Всички продукти се изсипват в купа и се разбъркват добре с вилица, миксер или се смесват в кухненски автомат.
Приготвяне на салатата: Зелената салата (марулята) се измива, подсушава и нарязва. Заедно със спанака или лапада се изсипват в голяма купа. Прибавят се оризът, тиквичките, маслините и салатния сос и се смесват добре.