Как да стопите пухкава и бяла свинска мас
Маста от прасето се изрязва внимателно, за да не попадне месо. В по- голям съд се залива със студена вода и се изкисва поне 2 дни, за да се измие кръвта. В голяма тенджера се налива вода до ¼ от височината й и на приблизително 10 кг сало се прибавя 1 ч.лъжичка сода бикарбонат. Най- напред се слага на силен огън, а после на по- умерен като се внимава да не загори. Отделената при топенето мас се изгребва с лъжица. Ако искаме маста да е съвършено бяла, се претопява още веднъж, като на 5-6 кг мас се добавя 1 литър прясно мляко. То се сипва в немного нагорещената мас и се бърка непрекъснато. Трябва водата да се изпари напълно.
Останалите парченца от салото, т.нар. пръжки се използват при качамака, киселото зеле и в други ястия.
Ако имате мас от минали години и тя е леко гранясала, можете да я подобрите като при повторното топене освен вода сложите и резенчета ябълка, които после ще извадите.