Ледът е тайната на добрия микс
Ледът е най-важната съставка на всеки коктейл, признават добрите бармани. Ледът може да бъде в различни форми, но значението е, че изстудява напитката и разрежда високата концентрация на алкохол. Заемайки се да правите какъвто и да е коктейл, трябва да имате на разположение голямо количество ледени кубчета. С леда също не трябва да се прекалява, защото напитката може да стане водниста и да загуби истинските си качества. Използвайте от 3 до 6 кубчета от замръзналата вода на чаша, но задължително се съобразете със съставките на коктейла.
Особено важно е по какъв начин съхранявате леда. Не го оставяйте за дълго време близо до храни, които имат силна миризма, за да не получи и ледът подобен аромат.
Освен леда важно е добре да се смесят съставките. Напълнете 2/3 от шейкъра с лед, след което изсипете различните съставки. Шейкърът дръжте с двете си ръце и разбърквайте хоризонтално. Това движение правете между 10 и 20 секунди, а ако правите джин фис – около 1 минута. И не прекалявайте със смесването на напитките. Повече от три различни вида питиета не бива да се смесват. Съставките на някои коктейли се смесват направо в чашата и не е необходимо да се разбъркват в специален шейкър.
Плодовите натурални сокове също са съществена част от питиетата, но не винаги може да се сложи от тях. Лимоновият сок например присъства в повечето коктейли. Желателно е сокът да бъде от пресни плодове, за да стане по-ароматно питието.
Всеки коктейл си има своя специфична особеност и затова правенето им е цял майсторлък. Маслинката например е запазената марка на всяко мартини. Ако не я поставите, питието губи част от своя чар, дори от вкуса си.