Набавете си витамини от вкуснотии с грейпфрут
Студено предястие
Продукти: 2 големи грейпфрута, 200г твърди домати, 200г сирене, 50г маслини, 3 с.л. зехтин, ½ с.л. риган, сол, смлян черен пипер.
Приготовление: Измийте грейпфрутите и ги обелете внимателно. Отделете сърцевината от ципите и я нарежете на тънки филии. Доматите нареждате като колелца, а сиренето- на малки и тънки парченца.
В кръгъл или овален прозрачен съд наредете пластовете от грейпфрут, домати и сирене. Отгоре аранжирайте маслините. Подправете зехтина с ригана, сол и черен пипер на вкус. Напръскайте предястието с ароматизирания зехтин и го вдигнете в хладилника за половин час. Може да го използвате и като гарнитура към месо или риба.
Ако редите съставките в непрозрачен съд, наредете отдолу листа от зелена салата или маруля. Вместо с подправен зехтин може да поръсите предястието с бланширани, след това обелени, настъргани и изпържени бадеми.
Френска салата
Продукти: 2 розови грейпфрута, 2 малки консервни кутии царевица, 1 портокал, 2 лимона; за заливката- 1 с.л. сок от грейпфрут, 1 с.л. сок от портокал, 3 с.л. лимонов сок, 4 с.л. зехтин, сол.
Приготовление: Измийте добре плодовете. Нарежете на тънки лентички половината от кората на портокала и единия лимон, а след това разрежете отделните лентички на сламки. Бланширайте ги във вряла вода 3 минути, отцедете ги и ги оставете да изстинат.
Обелете изцяло портокала и двата грейпфрута, изчистете ги от бялата кожица, като събирате в съд изтичащия сок. Прибавете към този сок и останалите сокове за заливката, посолете и прибавете зехтин. Изсипете в цедка царевицата от консервата и я промийте със студена вода. Отцедете я и я изсипете в заливката. Разбъркайте внимателно и вдигнете в хладилника за 20 минути.
Втория лимон разрежете по дължина на две части, а тях- на тънки полукръгчета. Почистените грейпфрути, портокал и лимон нарежете на кубчета.
В чиниите за сервиране насипете царевица и нарязани на кубчета плодове. Украсетре отгоре с лимонови полукръгчета и посипете с бланширани портокали и лимонови корички. Охладете добре преди поднасянето.
Сметанов десерт
Продукти: 2 грейпфрута, 1 мандарина, 750г бита сметана, 8 с.л. пудра захар.
Приготовление: Измийте и обелете плодовете. Разделете ги на резенчета и внимателно им извадете семките с помощта на нож. След това ги нарежете на малки парченца. Насипете така нарязаните грейпфрути в метална салатиера. Разбийте сметаната със захарта в отделен съд и я излейте върху плодовите парченца в купата. Украсете отгоре с нарязаната мандарина. Сложете салатата в гореща фурна само за няколко минутки.
Суфле
Продукти: 4 грейпфрута, 3 белтъка, 2 с.л. захар, 3 с.л. счукани орехи, 20 мл. бял ром.
Приготовление: Измийте плодовете с топла вода и сапун. Отрежете в горната им част “капачета”, издълбайте с остър нож месото им и го нарежете на малки парченца. Разбийте белтъците със захарта на гъста пяна.
Смесете плодовите парченца с ореховите ядки и рома. С тази смес напълнете издълбаните грейпфрути. Отгоре сложете белтъчна пяна. Изпечете 25 минути в предварително нагрята фурна при температура 200 градуса. Не отваряйте вратичката на фурната през това време, защото съществува опасност суфлето да спадне.