Под капак
Салата пиле с майонеза и ябълки
Продукти: ½ кг. пилешки гърди, 250 гр. майонеза, 300 гр. ябълки, 400 гр. картофи, 250 гр. зелена салата, 1 глава целина, магданоз, сол, 1 лимон.
Пилешкото месо и картофите се сваряват в подсолена вода. Месото се обезкостява, картофите се обелват и всичко се нарязва на ивици. Ябълките се нарязват на малки кубчета, а целината се настъргва. Всичко се разбърква в голяма купа, прибавя се майонезата, сол на вкус и сока от лимона. Сместа се оформя върху листа от зелена салата и се украсява с листенца магданоз.
Супа от пилешко месо с тиквички и патладжан
Продукти: 1 пиле, 100 гр. тиквички, 100 гр. патладжан, 100 гр. гъби, 1 – 2 гл. лук, 2 – 3 яйца, 100 гр. кисело мляко, 1 лимон, 2 – 3 с.л масло, сол, 1 – 2 с.л. брашно.
Пилето се сварява в подсолена вода с нарязания на ситно лук. Свареното месо се изважда, обезкостява се и се нарязва на малки парчета. Почистените и нарязани на ситно зеленчуци се пускат във врящия пилешки бульон. След като омекнат, месото се връща в бульона. Ври още 10 минути и се отстранява от котлона. От киселото мляко, брашното и яйцата се приготвя застройка и се прибавя към супата. Накрая се подправя с разтопеното масло и сока от лимона.
Пиле със сос от горчица
Продукти: 1 пиле, 300 гр. гъби, 50 гр. орехи, 1 – 2 с.л. горчица, 100 гр. масло, 100 гр. зелен фасул, 4 – 5 домата, 6 яйца, ½ чаша червено вино, сол, магданоз, 2 – 3 гл. лук, 2 с.л брашно.
Пилето се разрязва от вътрешната страна и се разтваря. Обезкостява се само гръбначната част така, че да не се наруши цялостта на пилето. Гъбите и лука се запържват в масло. След като се изместят от котлона към тях се добавят орехите и 3 яйца. Пилето се посолява и поставя в намазнена тава и се залива със сместа. Задушава се на фурна, като се полива с червено вино. Към полуготовото пиле се прибавя горчицата, разбъркана с брашното, за да се сгъсти соса. В отделен съд, в масло се задушават обелените и нарязани домати и зеления фасул. След като се задушат, към тях се прибавят останалите яйца. Готовото пиле се разпределя на порции и се гарнира със сместа от фасул, домати и яйца. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.