Съвети за птиците
· Месото на птиците е богато на вода, соли, белтъчини и витамини. Освен това то е много вкусно, лесно смилаемо и намира голямо приложение в диетичната и детската кухня. До голяма степен вкусът на месото зависи от възрастта на птицата, както и от храната, с която е хранена.
· Признаците на младите птици са леката свиваемост на гръдния кош, светлия цвят на кълките и човката, нежната кожа и стройността на тялото. Всички стари птици имат тъмен цвят на кълките. Единствено патката прави изключение, тъй като независимо от възрастта, тя има тъмни кълки.
· Младата пуйка има светъл гребен и шия, краката и са сиви с гладка кожа. Старата пуйка има тъмно червен гребен и крака с груба кожа. Когато домакинята купува пуйка, трябва да наблюдава очите й. Ако те имат влажен вид, пуйката е млада и месото и е вкусно.
· За да опечете птица равномерно, притиснете я за известно време с тежест с широка плоскост. От това тя става сравнително плоска и изпъкналите части не прегарят.
· За да уври бързо старата птица, натрийте я отвън и отвътре с лимон или я накиснете предварително за 2 – 3 часа в смес от равни части вода и оцет.
· Варените пилета добиват много по – приятен вкус, ако преди да ги сложите да врат, поставите във вътрешността им ½ връзка магданоз или 1 главичка лук.
· Когато печете пълнена птица вместо да я зашивате , набодете от двете страни на разреза клечки за зъби, около които преплетете здрав конец или тънък канап. Много лесно ще ги отделите от месото, когато то вече е опечено.