Вкусотии с аспержи
ОМЛЕТПродукти за 1 порция: 150г аспержи, 3 яйца, 20г прясно масло, магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Сварените аспержи се задушават с половината масло. Подправят се със сол и дребна нарязан магданоз. Разбитите яйца се пъхат в тиган с горещо масло. Като се позапържи от едната страна палачинката се повдига отстрани, за да влезе суровата смес отдолу и да се изпържат яйцата.
Задушените аспержи се слагат в топлия омлет, който се сгъва на две и се поднася в затоплена чиния. Вместо с магданоз, може да се поръси с дребно нарязан копър.
КЮФТЕТА С МОРКОВИПродукти за 1 порция: 150г аспержи, 1 картоф, 2 моркова, половин глава лук, 1 яйце, 1 супена лъжица брашно, половин супена лъжица галета, черен пипер, чубрица, сол, олио.
Начин на приготвяне: Нарязаните на парчета аспержи се сваряват, изцеждат се и се накълцват. Сварените картофи се смачкват. Лукът се нарязва на дребно, морковите се настъргват и се задушават заедно с лука и част от олиото. Размесват се добре аспержите, картофите и задушените моркови. Прибавят се половината яйце, половината брашно, сол и черен пипер и се омесва тестото. Оформят се кюфтетата, панират се в брашно, след това с яйце и се пържат в горещо олио. Поднасят се топли с гарнитура от салата.
МУСАКАПродукти за 1 порция: 300г аспержи, 1 супена лъжица масло, 1 голяма глава лук, половин супена лъжица брашно, 1 чаена лъжичка доматено пюре (или 3-4 червени домата), 30г сирене, половин яйце, 1 чаша прясно мляко, половин чаена лъжичка червен пипер, черен пипер, магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Лукът, нарязан на тънко и дълго се задушава с малко вода и половината масло. Прибавя се брашното. Задушава се до златисто и се прибавя доматеното пюре. Поръсва се с червения пипер и половината от сместа се изсипва в тавичка. Отгоре се нареждат сварените, нарязани и задушени в останалото масло аспержи като в него предварително е задушена леко галетата. Отгоре се слага втори ред от запръжката, а върху нея стрито сирене. Мусаката се залива със смес от яйце и прясно мляко. Пече се около 20 минути, поднася се с различни салати или кисело мляко.