В Кухнята

Аспержите са глезотията на аристократичната кухня



Това е един от редките случаи, когато непретенциозен на пръв поглед тревист зеленчук се е прославил толкова, че е станал главен герой на световно известни литературни произведения. Не само в Европа, но и в Америка аспержите до ден днешен се считат за едно от най-изисканите блюда, предлагани в елитни заведения.
Ако не познавате някои от основните тайни на този зеленчук, обаче може лесно да се разочаровате. Просто обелена и сварена или дори приготвена на пара, аспержата ви изненадва с безвкусието на варен кочан от маруля. А може би не сте избрали професионално правилния зеленчук.
Как се избират?
Колкото по-пресни са аспержите, толкова по-вкусни са. Затова на пазара избирайте твърди и с блестяща повърхност стръкове. Връхчетата трябва да не са разтворени и да изглеждат влажни. Матовият цвят и влакниста повърхност говорят, че стоката не е прясна.
Бели са аспержите, брани преди да ги видят слънчевите лъчи. Виолетов оттенък се получава през първите няколко часа, когато са изложени на слънце. Зелените аспержи са били на слънце повече от един ден. И трите вида се използват за различни ястия, но най-скъпи са младите стръкове.
Диетични и полезни, аспержите съдържат минимално количество калории и са идеални за прочистване, за отводняване на организма (особено белите аспержи). Освен това зеленчукът е богат на витамини А, В, С, на елементите кобалт, фосфор, желязо и йод.
Капризният зеленчук може да се съхранява сравнително кратко- не повече от 48 часа в хладилник, завит с влажна кърпа и поставен в найлонов плик. След този срок вкусовите му качества бързо се губят.

Изпратено на 10/8/2002 от Evgeni Minchev. Прочетено 2872 пъти.



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/16/2013
Лесна мусака с патладжан

7/10/2013
Пилешки гювечета

12/5/2012
Как да изберем прясна риба

11/30/2012
Печени ребърца

11/23/2012
Съвети за хляб в домашната хлебопекарна

1. Тази фантастична италианска кухня! (29457)

2. Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми (26317)

3. Пилешки дробчета с топено сирене (25295)

4. ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ (25183)

5. Пържено пиле "Дълги нощи" на Андреев ден - 30 ноември (22927)

Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми

Тази фантастична италианска кухня!

ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ

Печено прасенце с кисело зеле

Ванилово-шоколадов сладкиш