В Кухнята

Съвети за рибата



Как да познаваме прясната риба? Съвети за чистене на риба
Месото на рибата има нежна конструкция и е лесно смилаемо затова има широко приложение в обикновената и диетичната кухня. От него се приготвят най – разнообразни студени и топли предястия, супи, салати, основни ястия.
· Прясната риба се познава по яркочервените хриле, изпъкналите бистри и лъскави очи и плоската коремна част. Пусната в съд с вода прясната риба веднага потъва. Месото е бяло, плътно и еластично – когато се натисне с пръст, вдлъбнатината веднага се запълва. Люспите на прясната риба са градки, блестящи и плътно прилепнали към тялото, което затруднява чистенено им.
· Люспите на рибата се отстраняват с нож, който се движи по посока от опашката към главата. Когато чистенето става трудно, потопете рибата за няколко секунди във вряла вода, а палците си натрийте със сол. Това облекчава труда.
· Вътрешностите на рибата се чистят, като се разреже рибата на дължина откъм коремната част. Внимава се да не се засягат черния дроб и жлъчният мехур. Хрилете се изхвърлят и след това се махат вътрешностите.
· За да премахнете лигавината на някои риби, измийте ги със силен солен разтвор.
· Рибата можете да опресните като я натрийте със салицилов прах и а измийте под обилно течаща вода.
· Тежката миризма на морската риба ще отстраните като изчистите и измийте рибата, а след това я оставите да престои няколко часа в оцет, в който сте прибавили 1 – 2 натрошени дафинови листа и няколко зърна черен пипер.
· Ако натриете рибата с лимон или я покриете за 2 – 3 часа с нарязан лук ще получите същите добри резултати.


Съвети за варене на риба
· За варене на риба са много удобни специалните издължени тенджери с решетка върху която се слага рибата. Решетката има дръжки в страни, така че рибата се изважда лесно от водата без да се разкъса. Когато липсва такъв съд, е по удобно големите риби да се увият в чисто рядко платно (тензух или марля) - предварително добре изплакнато със студена вода за да няма дъх , и се завържат леко с канап. По – малките риби могат само да се увият без да се завързват. Това се прави с цел да се даде на рибата по – голяма устойчивост при варенето. Този начин на варене не се отнася до рибите с плоска форма – калкан, морски език и др.
· Големите риби се слагат в хладка вода и тогава се варят за да не се напука кожата им и за да могат да се сварят бавно и изцяло.
· Риба, нарязана на късове се пуска да се вари във вряща подсолена вода. Щом възври водата с рибата, силата на огъна се намалява за да ври рибата на тих огън докато стане готова.
· Рибата се сварява обикновено за 15 – 20 минути, считано от момента на завирането на водата.

Съвети за пържене на риба
· Най – малко десетина минути преди пърженето рибата се посолява за да поеме солта. тогава тя става по – вкусна и при пържене не се разкъсва.
· Пържената риба става много по – вкусна ако се потопи в прясно мляко, а след това се оваля в брашно и се изпържи в силно сгорещено олио.
· За да не пръска олиото при пърженето на рибата, захлупете тигана с цедка (гевгир).
· За да запазите рибата в прясно състояние до два дни , увийте я в кърпа, потопена в разтвор от 1 чаена лъжичка салицилов прах и ½ литър вода. Преди да я употребите за готвене измийте обилно със студена вода.
· Нарязвайте рибата върху порцеланова или стъклена поставка, защото дървената поглъща рибната миризма и става негодна за друга употреба.
Изпратено на 10/7/2002 от Rossy Bundevadiamond at reklama dot bg. Прочетено 2588 пъти.



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/16/2013
Лесна мусака с патладжан

7/10/2013
Пилешки гювечета

12/5/2012
Как да изберем прясна риба

11/30/2012
Печени ребърца

11/23/2012
Съвети за хляб в домашната хлебопекарна

1. Тази фантастична италианска кухня! (29457)

2. Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми (26317)

3. Пилешки дробчета с топено сирене (25295)

4. ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ (25183)

5. Пържено пиле "Дълги нощи" на Андреев ден - 30 ноември (22927)

Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми

Тази фантастична италианска кухня!

ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ

Печено прасенце с кисело зеле

Ванилово-шоколадов сладкиш