Рибни вкусотии Никулден
Салата от риба тон с макарони
Продукти: ½ пакет макарони, 1 консерва филе от риба тон, 4 малки кисели краставички, 5 – 6 с.л. грах, 1 с. л. доматено пюре, 4 с. л. майонеза, 2 твърдо сварени яйца, лимонов сок, сол, маслини.
Макароните се сваряват в подсолена вода, изплакват се със студена вода и се отцеждат. Поставят се в купа за салата. Рибата се нарязва на кубчета и заедно със сока от консервата се изсипва върху макароните. Прибавят се ситно нарязаните краставички, граха и отгоре се залива с майонезата, смесена с доматеното пюре. Посолява се на вкус. Салатата се разбърква внимателно. Поръсва се с лимонов сок и се гарнира с нарязаните твърдо сварени яйца и маслините.
Доматена крем – супа с риба
Продукти: 500 г. почистено филе от риба, 2 гл. лук, 2 моркова, стръкче кервиз,
1 кисела ябълка, 2 с. л. доматено пюре, 5 с. л. растително масло, 20 гр. краве масло, 3 с. л. брашно, 1 винена чаша бяло вино, 2 скилидки чесън, сол, червен пипер, лимонов сок.
Всички плодово – зеленчукови съставки се нарязват на ситно и се задушават в растително масло за 10–12 минути. прибавя се доматеното пюре, разтворено в 5 ч. чаши вода. Вари се до разваряване. Добавя се почистеното и мариновано със сол и лимонов сок филе и съдът се оттегля от огъня след около 10 минути. След като поизстине филето се изважда и разпределя в чиниите за поднасяне. Бульонът се пасира и към него се прибавя брашното размито с малко вода и се връща за няколко минути на котлона. Рибата се залива с горещата супа и се поднася с бял хляб.
Задушена риба с ябълки
Продукти: 1 кг.филе от бяла риба, 2 гл. лук, 5 – 6 ябълки, 1 лимон, 1½ чаша сухо бяло вино, 3 – 4 с. л. растително масло, сол, черен пипер, копър.
Филето се нарязва на парчета, подсушава се и се посолява. Кората на лимона се настъргва, а сока се изтисква и с него се поръсва филето. Лукът и ябълките се нарязват и леко се запържват в масло. В съда с изпържения лук и ябълките се налива виното и се оставя малко да престои. Сместа се изсипва в намазана с масло тава (йенска тенджера или друг съд с капак). Поръсва се със сол, черен пипер и настърганата лимонена кора, а върху нея се подрежда рибата. Тавата се захлупва и се пече 25 – 30 минути в гореща фурна. Готовата риба се подрежда върху блюдото в което ще се сервира, полива се със соса от печенето и се украсява с копър.