В Кухнята

Морските дарове



На екрана изсмукват унесено френските стриди, изстискват съсредоточено със зъби опашките на омарите и белят внимателно индонезийските скариди. Това, което на филмите изглежда толкова лесно, може да се окаже ужасно мъчение в реалния живот. Но нека се опитаме да подредим целия този хаос от щипки, опашки, черупки и специални инструменти.

Мидите
Как се ядат? Месото им се поема със зъби чисто и просто направо от черупката. Познавачите си служат ловко с празна черупка като с щипци.
Кое се изхвърля? Когато са добре приготвени, нищо. Само черупките не се ядат. Плътно затворените екземпляри трябва да се избягват.
Горещи или студени? Големите миди (като испанските например) са вкусни сурови. Класическите миди обаче трябва да бъдат сварени в доматен сос, с чесън или бяло вино.

Раците
Как се ядат? С клещи и малка виличка.
Кое се изхвърля? Всички части от черупката. Има хора, които ядат само бялото месо. Но кафеникавото също е вкусно.
Горещи или студени? И двете.

Скаридите
Как се ядат? За да се постигне върховно удоволствие, те се варят в тенджера и после се белят с пръсти. Много е лесно, когато са сварени. Превъртете предпазливо опашката и я откъснете, после направете същото с главата и най-накрая разцепете телцето по дължина.
Кое се изхвърля? Опашката, черупката и главата.
Горещи или студени? Горещи. Има само няколко разновидности, като например синьоопашатите, които са вкусни и сурови.

Калмарите
Как се ядат? С нож и вилица. Съвсем елегантно.
Кое се изхвърля? Калмарът по принцип се приготвя за ядене така, че всичко да се изяжда. Най-добре е професионалистите да го разделят на части. Иначе има опасност да си направите лекета като се напръскате при яденето.
Горещи или студени? Може да се ядат сурови, когато са съвсем пресни, например в заведение за суши. Иначе се варят или се навиват на кръгче, при което заприличват на автомобилни гуми.

Омарите
Как се ядат? С клещите за омари в ръка, които много приличат на орехотрошачка. Първо се счупва черупката, после се изсмуква съдържанието. Бялото месо може да се изтръгне почти отвсякъде с пръсти. За по-тесните места, например щипците има специални вилички. Не се употребява сол или пипер, а само олио.
Кое се изхвърля? Почти нищо. Освен черупката, разбира се. Имайте предвид, че месото от най-тесните места е най-вкусно.
Горещи или студени? В случая всичко е възможно. Много са вкусни и във вид на салата.

Стридите
Как се ядат? Тези животни се отварят със специален нож за стриди. По-добре е обаче да оставите тази операция на професионалисти. Иначе можете да се нараните. След като се отворят черупките, трябва да се капне малко лимонов сок между тях и после да се смуче направо от отвора. Ако черупките се опитат да се затворят, не се плашете. Това показва, че стридите са пресни.
Кое се изхвърля? Само черупките.
Горещи или студени? Сурови и охладени.
Изпратено на 12/24/2002 от Анонимен. Прочетено 6464 пъти.



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/16/2013
Лесна мусака с патладжан

7/10/2013
Пилешки гювечета

12/5/2012
Как да изберем прясна риба

11/30/2012
Печени ребърца

11/23/2012
Съвети за хляб в домашната хлебопекарна

1. Тази фантастична италианска кухня! (29458)

2. Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми (26318)

3. Пилешки дробчета с топено сирене (25296)

4. ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ (25184)

5. Пържено пиле "Дълги нощи" на Андреев ден - 30 ноември (22928)

Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми

Тази фантастична италианска кухня!

ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ

Печено прасенце с кисело зеле

Ванилово-шоколадов сладкиш